More


  Explicaţie ştinţifică: de ce închid oamenii ochii în timpul sărutului

  - Advertisement -

  sunset-691995-960-720

  Cercetătorii de la Royal Holloway din cadul Universităţii din Londra au încercat să afle de ce oamenii închid ochii atunci când se sărută. Concluzia acestora, citată de site-ul ibitimes.co.uk, este că în acest fel se realizează o concentrare mai profundă asupra senzaţiilor de atingere.

  A închide ochii în timpul unui sărut pasional a fost multă vreme ca un simbol al iubirii adevărate, dar acum oamenii de ştiinţă au venit cu o explicaţie clinică pentru acasta. Astfel, cercetătorii au descoperit că creierul este în imposibilitatea de a procesa datele vizuale în acelaşi timp cu senzaţiile trimise către ele  de pe buzele şi limba celor care se sărută.

  “Conştientizarea tactilă depinde de nivelul perceptual îngreunat de o temă vizuală concurentă”, au afirmat cercetătoarele Polly Dalton şi Sandra Murphy în studiul publicat în ‘Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance’.

  Concluziile studiului au arătat că atunci când ne concntrăm  puternic pe ceea ce vedem “reducem starea noastră de conştienţă asupra stimulilor altor simţuri”, a explicat Dalton. Specialistul a mai adugat  că foarte important a fost  pentru participanţii la teste să fie conştienţi de aceste efecte, deoarece alertele auditive şi tactile sunt adesea folosite în situaţii de solicitare vizuală ridicată, precum conducerea unui autovehicul sau a unei aeronave în zbor.

  Autoarele studiului nu au implicat în cercetarea lor oameni care se sărută, dar i-au determinat pe participanţii la studiu să-şi îndepliniească sarcinile vizuale concomitent cu încercarea de a detecta ceva ce le atinge mâinile.

  Concluziile au arătat că în aceste cazuri  abilitatea de a detecta senzaţii tactile s-a diminuat pe măsură ce senzaţiile vizuale deveneau tot  mai complexe. Atunci când dansează, sarută sau fac dragoste  oamenii doresc să se concentreze asupra senzaţiilor tactile.

  Aceste concluzii explica totodată şi de ce închidem ochii atunci când vrem să ne concentrm intens la altceva, au mai precizat autoarele studiului. “Opturarea intrărilor vizuale lasă mai multe resurse mentale să se concentreze asupra altor aspecte ale experienţei noastre”, au precizat cercetătoarele.

  Sărutul  are beneficii pentru sănătate  deoarece eliberează endorfine care sporesc senzaţia de fericire şi nivelul adrenalinei, acestea putând ajuta inclusiv la reducerea senzaţiei de durere

  Totodată studiile au stabilit  că sărutul scade nivelul de cortizol, care poate ajuta la eliberarea de starea de stres, şi, chiar contribuie la arderea de calorii.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img