More  Izvoarele sărbătorii

  8martie1

  Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțite prezența în multe părți ale lumii.

  Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Organizatia a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 Martie, în 1975.

  Ziua femeii, Ziua mamei, se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

  Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 Februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins, pe data de 8 Martie nu a avut loc, de fapt, nicio grevă – asemănător cu Marea Revoluţie din Octombrie dar care s-a “ţinut” în Noiembrie. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz, împreună cu colega ei Clara Zetkin, propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima oară anul următor, în 19 Martie 1911. Din 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie, iar ulterior, în 1917, ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi, a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 Martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii. Către sfârşitul acestui interval, apăru şi în România proiectul “gloatei” de la APACA, ajuns cunoscut mai târziu cu sloganul “Nu vrem bani, nu vrem valută ! Doar Petre Roman…”

  În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York pentru un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume, însă abia în 1913 data de 8 Martie a primit acest rang.

  Este o greşeală a crede că această zi a avut vreo contribuţie la emanciparea femeii. Aceasta a început cu mult mai devreme. Printre promotori,  Mary Wollstonecraft (1759-1797), Harriet Taylor (1807-1858) – din care, următorul citat:
  ”Dacă concurența este legea de dezvoltare a societății, este o crimă izgonirea unei jumătăți din competitori.”

  În România, doua nume importante: Adela Xenopol (1861-1939) şi Calypso Botez (1880-1933) şi cum era cândva (dar parca şi în prezent !!):

  “Ce spor putea avea mintea femeii și ce acțiune voința ei, când toată ziua nu era ocupată decât să fiarbă bucate, să spele rufele, să vază de copii. La toate acestea adăugată teama care-i încrețea carnea de câte ori nu-i plăcea la câte un satrap, stăpânul ei, un lucru săvârșit de femeia lui.În ce e de necontestat că a întrecut-o bărbatul pe femeie e forța musculară, care și-o exercită cu cea mai aprigă energie asupra femeii și copiilor săi.”

  De 8 Martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții. În alte cazuri, bărbaţii spală vasele în această zi… Aşadar, toată atenţia, respectul şi aprecierea masculine, barem azi dacă nu mereu – aşa se cuvine !!
  Redacţia GNV urează un sincer La Mulţi Ani !! tuturor reprezentantelor sexului frumos. Cât despre sexul musculos, de ziua lui. Pe 1 Aprilie. Câteva rânduri.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE