More



  Martie, luna plantării pomilor fructiferi

  de-sezon

  Considerată prima lună de primavără, martie este cea mai solicitantă pentru grădinărit. De modul în care se lucrează grădina luna aceasta depind roadele culese în toamnă. Este bine de știut că martie este și cea mai potrivită lună a anului pentru plantarea pomilor fructiferi, a multor arbuşti și pomi ornamentali.

  Deja in piete au aparut la comercializare puietii de pomi fructiferi; iar preturile sunt diferite, în functie de soi, de înaltime sau in functie de piata in care se vând. Amatorii de pomi ornamentali cu fructe comestibile pot opta între nectarini sau piersici. Pomii ornamentali încep sa rodeasca la 2-3 ani de la plantare. Sătmăreanul Sandor Burea care se ocupă cu cultivarea puieților de pomi fructiferi susține că la mare căutare sunt în continuare caisul, vișinul și cireșul. Acum e perioada potrivită pentru plantare pentru pomi fructiferi. Prețurile diferă în funcție de soi, între 5 și 12 lei, însă goji se vinde la 15 lei.

  Cert este că bărbatul din Viile Satu Mare din Piața Nr. 1 este dispus să vă sfătuiască ce fel de pomi fructiferi să cumpărați și e posibil să vă mai lase și din preț, dacă luați mai mulți.

  În cazul in care aveti deja plantati in gradina pomi fructiferi sau ornamentali, luna aceasta trebuie sa le acordati o atentie speciala. Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesită scurtarea ramurilor anuale care au depasit anumite lungimi.

  Pentru igienizarea livezii, adunati frunzele uscate, fructele sau ramurile cazute si razuiti trunchiurile copacilor cu o perie aspra, pentru indepartarea daunatorilor. Varul dat apoi pe trunchiul copacilor distruge ouale insectelor si daunatorilor care au hibernat la adapostul crestaturilor din scoarta si impiedica dezvoltarea muschilor si lichenilor pe trunchiuri.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE