More


  Meditaţiile, arma secretă a elevilor cu dare de mână

  - Advertisement -

  meditatie

  Marele efect al rezultatelor foarte slabe ale examenului de Bacalaureat din ultimii ani este reîntoarcerea elevilor către meditaţii. Chiar dacă este criză economică, părinţii scot din buzunare sume cu multe zerouri, doar pentru ca odraslele lor să treacă cu brio examenul de sfârşit de liceu şi să scape de eventuala ruşine a eşecului de la Bac. Pentru cei care vor să urmeze o facultate, miza este mult mai mare. Acum, când la facultăţi se intră cu dosar, în care media de la Bac joacă un rol major, elevii foarte buni la învăţătură apelează la meditaţii pentru a-şi creşte şansele de reuşită în cursa pentru o notă cât mai mare. Şi toate acestea spre folosul dascălilor, care reuşesc să îşi mai asigure rotunjirea veniturilor.

  Profesorii bine cotaţi, la mare căutare
  Nici nu a început bine noul an şcolar că elevii, dar mai ales părinţii, speriaţi de rezultatele ultimei sesiuni de bac, au şi început să se intereseze de meditaţii. Am putea spune că a devenit un soi de modă ca fiecare elev de clasa a VIII-a sau a XII-a să apeleze la un profesor particular în ultimul an de studiu, considerând că numai în acest fel vor trece cu brio examenul. La profesorii bine cotaţi din licee foarte greu se mai poate ajunge la începutul anului şcolar, mulţi dintre aceştia făcându-şi grupele încă din vacanţa de vară, tarifele practicate de aceştia fiind direct proporţionale cu reputaţia.

  Prestaţii destul de “piperate”
  Preţul acestor meditaţii nu este deloc accesibil oricărui părinte. De exemplu, o şedinţă de pregătire la limba română sau la matematică poate costa de la 40 la 60 de lei, în funcţie de profesor, orele de chimie, biologie şi fizică costă în jur de 45 lei per şedinţă. Acestea din urmă sunt alese de elevii care doresc să urmeze o facultate la admiterea căreia printre probele de concurs se numără şi chimia sau biologia, astfel că de cele mai multe ori profesorii care predau materiile în cauză sunt “contractaţi” chiar cu doi ani înainte. Limbile străine fac parte din materiile obligatorii la examenul de bacalaureat, fie pentru probele orale, fie scrise. Astfel că la mare căutare sunt şi profesorii de limba franceză şi engleză, care cer în jur de 40-45 de lei pentru o şedinţă de două ore, însă preţurile pot depăşi 50 de lei dacă profesorul este supercalificat şi deţine toate gradele didactice, unii dintre cei care vor să urmeze facultatea de litere apelând la cadrele universitare pentru a primi meditaţii.

  Mai multe materii, mai mulţi bani
  Elevii din anii terminali care se hotărăsc să se îndrepte spre Academia de Poliţie trebuie să adauge în lista meditaţiilor, pe lângă limba română şi o limbă străină şi istoria. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că este deja o practică în a merge direct la Bucureşti la un profesor universitar din cadrul Academiei pentru meditaţii. Iar dacă la noi mai scapi cu 40, 50 de lei şedinţa, acolo trăind cu speranţa că profesorul va lucra chiar şi subiectele care se dau la examen, tariful poate ajunge şi la 150 de lei şedinţa, la care se adaugă, evident, şi cheltuielile de deplasare.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img