More


  Oraş civilizat – Sărbătoare firească

  - Advertisement -

  15-martie

  Câteva cuvinte despre acest eveniment, spuse de către un reprezentant de frunte al UDMR Satu Mare, Kereskényi Gábor:

  15 Martie are o importanţă foarte mare pentru comunitatea din Satu Mare. De fapt, din 1990, a apărut posibilitatea de a sărbătorii aceast zi, importantă pentru întreaga comunitate din bazinul Carpatic sau, altfel spus, Sărbătoarea Maghiarilor de pretutindeni.

  La început, nu a fost uşor (1990). Ce s-a întâmplat la Târgu Mureş (…), s-a vrut de fapt aici – după cercetările întreprinse de unii istorici despre acea perioadă !! Insă, localnicii au luat în derizoriu, n-au plecat urechea, la acele provocări; au venit şi nişte angajaţi de la UNIO care, iniţial, primiseră energizante bahice pentru a-şi găsi mai uşor cuvintele… Sătmărenii au ales şi au demonstrat de-a lungul acestor 26 de ani că sunt pentru convieţuirea normală, paşnică; singura posibilitate a noastră, cei care trăim aici, de a ne creşte copiii într-un mediu civilizat. Şi, în mod fericit, am ajuns ca la începutul anilor 2000, să devină firesc pentru comunitatea noastră dreptul de a sărbători. Este o zi de sărbătoare, este o zi de primăvară, când ne aducem aminte de Revoluţia din 1848. In vremea aceea, nu exista libertatea pe care o avem şi împărtăşim cu toţii în prezent; …regimul habsburgic, ulterior, regimul comunist.

  Actualmente, a devenit o Sărbătoare unde ne întâlnim, o defilare a huszarilor, fanfara, mulţi copii care vin să vadă caii şi călăreţii, programe artistice, depuneri de coroane la bustul poetului Petőfi Sándor din P-ţa Revoluţiei, momente artistice la Casa de Cultură a Sindicatelor. Printre personalităţile aşteptate la această ediţie: Hunor Kelemen – Preşedintele UDMR, Consulul general al Ungariei de la Consulatul General din Cluj Napoca , episcopul romano-catolic al Diocezei de Satu Mare – Schomberger Jenő şi episcopul reformat Csuri István. Ne străduim mereu pentru o sărbătoare frumoasă, obişnuită – cum i-am obişnuit pe sătmăreni, în ultimii 26 ani.

  Cheltuielile organizatorice nu sunt foarte mari, deoarece noi, tot ceea ce facem, facem cu voluntarii noştri; cheltuieli minime cu huszarii şi cu fanfara. Ne aşteptăm la o participare de 2000-3000 de persoane.

  Revoluția Maghiară din 1848 a fost un eveniment important al din epoca modernă, considerat ca unul din fundamentele a poporului . Prin reformele sociale adoptate, a fost punctul de pornire al transformărilor – din societatea maghiară; prin luptele sale de autoapărare a devenit parte a mitologiei naționale. A fost parte organică a , având legătură cu alte revoluții din Europa și , fiind singura dintre acestea care a evoluat spre direcția opoziției militare de succes. Importanța puterii revoluționare e demonstrată și prin faptul că ea nu a putut fi înăbușită decât prin intervenția militară a . Practic, evenimentele revoluționare și războiul revoluționar din anii 1848-49 reprezintă unul din cele mai importante conflicte militare din istoria maghiară.
  Mulți din liderii și participanții săi, incluzându-i pe Lajos, István, Sándor, Jozsef, fac parte din cele mai respectate personalități din , iar aniversarea izbucnirii revoluției, , este una din cele trei sărbători naționale maghiare.

  Revoluția a început pe , cu evenimente sângeroase din și (demonstrații în masă care l-au forțat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele ), urmate de diverse răscoale în țară, care au permis reformiștilor maghiari să formeze noul guvern condus de primul ministru Lajos. Acesta a adoptat o serie de reforme, cunoscute sub numele de , care au creat un sistem politic democratic în Ungaria.

  În vara anului 1848, conștienți de pericolul unui război civil, miniștrii guvernului maghiar au încercat să obțină susținere habsburgică împotriva mareșalului austriac de etnie croată , promițând să trimită trupe în nordul. La sfârșitul lunii august, guvernul imperial din a ordonat guvernului maghiar să organizeze armata. Jelačić a folosit armata habsburgică împotriva Dietei maghiare fără niciun ordin official.

  Cu război pe trei fronturi (împotriva trupelor croate ale lui Jelačić, în , și în ), radicalii maghiari din au văzut războiul ca o oportunitate. Parlamentul a cedat în fața lor în septembrie, nedorind manifestații violente.

  Din cauza revoluției din , austriecii au acceptat la început guvernul maghiar. Totuși, după ce revoluția austriacă a fost înfrântă și l-a înlocuit pe tronul Austriei pe unchiul său, , care era handicapat mintal, el nu a mai recunoscut guvernul maghiar. Ruptura finală între și a avut loc când mareșalului i-a fost dat controlul întregii armate a Ungariei. Câteva zile mai târziu Lamberg a fost atacat și ucis la sosirea în de către o mulțime revoluționară, la care, drept răspuns, Curtea Imperială a ordonat dizolvarea guvernului maghiar, ca incapabil să păstreze ordinea publică.

  Acesta a fost punctul de ruptură și începutul războiului între revoluționarii din Ungaria și trupele imperiale austriece, la comanda cărora a fost numit feldmareșalul (în locul generalului, care fusese asasinat).

  REVOLUTIE

  Cele 12 puncte ale revoluției:
  Ce dorește națiunea maghiară
  Să fie pace, libertate și înțelegere
  1. Dorim libertatea presei, desființarea cenzurii
  2. Guvern responsabil în Buda-Pesta
  3. Adunare Națională anuală la Pesta.
  4. Egalitate în fața legii în chestiunile civile și religioase.
  5. Gardă națională.
  6. Plata dărilor de toți deopotrivă.
  7. Desființarea iobăgiei.
  8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativități.
  9. Bancă Națională.
  10. Armata să depună jurământul pe Constituție, militarii maghiari să nu fie duși în afara țării, militarii străini să părăsească țara.
  11. Deținuții politici de stat să fie eliberați.
  12. Uniune.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img