More  Pericolele pe care le ascund antibioticele. Ce au descoperit cercetătorii de la Harvard

  pastile

  Un studiu realizat la Universitatea Harvard susţine că antibioticele pot provoca stări de confuzie în cazul persoanelor în vârstă, informează CSID.

  Doctorul Shamik Bhattacharyya de la Şcoala de Medicină din Harvard (SUA) a realizat un studiu, folosind date privitoare la starea de sănătate a pacienţilor vârstnici. El a constatat că legătura între antibiotice şi starea de confuzie mentală ar putea fi chiar mai puternică decât s-a crezut iniţial. În total, medicul a descoperit 391 de pacienţi care au luat antibitoice şi care au avut mai târziu probleme neurologice.

  Efectele neurologice ale antibioticelor diferă în funcţie de pacient şi pastilă. 47% dintre pacienţi prezentau halucinaţii sau stări de delir mental, 14% prezentau convulsii, 15% au suferit spasme musculare involuntare şi 5% au pierdut un anumit grad de control asupra mişcărilor. În plus, în 70% dintre cazuri, electroencefalograma a indicat o activitate anormală la nivelul creierului.

  Studiul estimează că există persoane în vârstă care sunt mai expuse riscului de a dezvolta tulburări cognitive provocate de medicamente. Între 2 şi 12% dintre cazurile de demenţă ar fi provocate de toxicitatea medicamentelor. Dintre pastile, mai toxice sunt cele anticolinergice (anti-vomitive), care blochează acţiunea acetilcolinei.

  Medicul a admis că infecţiile aflate la originea administrării de antibiotice puteau fi chiar ele responsabile de stări de confuzie, notează CSID.

  Într-un alt studiu, publicat anul trecut în The Lancet, doctorul Sharon Inouye nota că starea de confuzie şi delir afectează aproximativ 50% dintre vârstnicii aflaţi în spitale şi 80% dintre cei aflaţi la terapie intensivă. Un alt studiu, publicat în BMJ, arată că o treime dintre pacienţii aflaţi la terapie intensivă dezvoltă simptome ale delirului şi că riscul mortalităţii este de două ori mai mare în cazul acestor pacienţi.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE