More


  Prostia nu poate fi tratată

  - Advertisement -

  Semiotica1

  Cam aşa a fost provocat academicianul dr. Virgil Enatescu – care este semiotica parcării sătmărene ? Cum o interpretaţi şi cum o puteţi explica ?

  Insă, mai întâi, pentru cei care merg mai mult cu trenul şi, ca atare, nu au probleme cu parcatul maşinii, se cuvine a fi menţionată definiţia semioticii: ştiinţa care se ocupă de studiul semnelor.

  Oamenii lasă, fac şi ei semne. L-am întrebat pe domnul doctor, cum e cu semnele pe care le afişează conducătorii auto din Satu Mare, cu stilul lor de a parca gen “ich bin” sau “je mon feu”, pe trecerea de pietoni, la colţ de stradă pe trotuar ş.a.m.d. Iată declaraţiile profesional interpretative ale ilustrului psiholog:

  E o problemă destul de serioasă, însă, ceea ce e necaz mare, e că prea puţini sătmăreni au suficientă imaginaţie încât să se gândească, să se pună în situaţia celorlalţi – a pietonilor sau a altor maşini. Şi atunci, e clar că parchează unde nu trebuie sau blocând – şi asta-i şi mai grav (!!), intrări în spitale, în policlinici, în instituţii…dacă se-ntâmplă un incendiu/dramă/urgenţă nu se mai poate intra. Acestea sunt probleme de care trebuie să ţii cont întotdeauna !

  Uneori e prostie, alteori lipsă de educaţie, iar alteori dorinţa de a face pe grozavul, de a pune în evidenţă maşina. Deci, pân’ la urmă, nişte probleme care ţin de personalitatea şoferului. Problema e de civilizaţie. In ţările civilizate, exista un obicei de ani şi ani şi ani de zile şi s-au obişnuit cu el (cu parcatul corect). Şi la noi se va ajunge la asta, da’ mai greu.

  Ceea ce este interesant: o mare parte dintre cei care au insatisfacţii sociale, profesionale sau familiale, reuşesc să cumpere o rablă de maşină – da’ de marcă…, şi încearcă să facă orice ca să-l vadă lumea, să-l ştie lumea, să-l aprecieze lumea că are acea maşină.

  Ce este important: aşa-numita civilizaţie din automobilism, din circulaţie. Nici chiar aşa exagerat cum e în Franţa – când la volan e o femeie, toată lumea se opreşte ca să treacă femeia (!!)…Spiritul francez. Insă nici aşa, să nu respecţi pe toţi care sunt în trafic; trebuie sa fii respectat dar şi tu trebuie să respecţi pe alţii.

  La întrebarea: “Cât de jignit, ofensat v-aţi simţi dacă ar apărea într-un articol faptul că cei care parchează aiurea au dispensă de la Enătescu, cum că nu sunt cu toate prunele-n straiţă ?, doctorul a răspuns aşa:
  “Dacă au dispensă de la mine, nu mai au voie să conducă ! Şi-atunci nu mai pot să urce la volan. Adevarul este, însă, că eu nu pot să dau dispensă pentru prostie. Şi alt adevăr: nici nu pot trata prostia !! este singura chestie pe care nu pot să o tratez, oricât aş dori !!”

  Aşadar, dacă cu < să trăiţi bine !! > n-a ieşit, o fi tare greu cu < să parcaţi bine ! > ?!?!?  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img