More


  Serviciile de informații au scăpat de sub controlul public

  =

  Calin-Popescu-Tariceanu

  Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că serviciile de informații au scăpat de sub controlul public, iar comisiile parlamentare pentru controlul activității SRI și SIE nu își fac treaba.

  “E o problemă a serviciilor de informații care au scăpat de sub controlul public. Comisiile parlamentare de supraveghere a serviciilor de informații nu își fac treaba, dar deloc, și lucrul acesta se vede. Observăm că serviciile de informații și-au făcut Academie Națională de Informații, care este un câmp fertil de unde se pot racola viitorii agenți sub acoperire sau personal cu grade din serviciu. Asistăm la o situație pe care nu mi-aș fi putut-o imagina în anii ‘90 și lucrurile acestea, în loc să fie criticate de toată presa, văd că sunt nu numai tolerate de unii, dar și alimentate și lăudate”, a afirmat joi Tăriceanu, la dezbaterea organizată de Comisia senatorială specială pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept din România.

  El a criticat atitudinea acelor jurnaliști care consideră că decizia CCR se transformă ‘într-o problemă socială’ a celor 1.000 de persoane care transcriu convorbirile telefonice.

  “Pentru mine e un moment foarte trist. Am văzut în spațiul public așa-ziși jurnaliști, care au început să plângă pe umărul serviciilor secrete, am auzit o aberație cum n-am putut să-mi imaginez — un fel de jurnalist care spunea ‘păi, ce-o să ne facem cu cele 1.000 de persoane de la SRI care stau și transcriu convorbirile telefonice, ce-o să se întâmple cu ele’. Adică transformăm această problemă într-o problemă socială. Pentru mine, un ziarist care nu militează pentru respectarea drepturilor și libertăților înseamnă că nu și-a înțeles rostul meseriei și, din păcate, sunt foarte mulți în România de astăzi care, conștient sau inconștient, dar mai degrabă conștient, lucrează în serviciul comandat, sunt prelungirile sistemelor serviciilor de informații în spațiul public și văd că acționează ca agenți de influență”, a adăugat Tăriceanu.

  Președintele Senatului susține că instituțiile statului și presa “ar trebui să sesizeze care este grava situație a democrației din România”.

  “Probabil că vom ajunge la un moment dat, așa cum s-a întâmplat și în perioada comunistă, să sesizeze alții din străinătate dezechilibrele și excesele și abuzurile din România. (…) Mi se pare că astăzi România iar este într-un pericol major și suntem cu toții chemați, cei care avem conștiința trează, să atragem atenția asupra acestui lucru și să încercăm să revenim la normalitate”, a opinat președintele Senatului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img