More


  Simplitate vs. Cronicitate

  - Advertisement -

  drug1

  Drogurile. Practic, sunt simple substanțe care îşi găsesc receptori în organismul nostrum şi acționează prin grăbirea, încetinirea sau modificarea proceselor unui anumit organ. Dependența este o noțiune generalizată, există persoane dependente de internet, de fast food asta deoarece orice substanță care îți induce o stare mai mult sau mai puțin falsă de bine îți activează un sistem de recompensare al creierului care eliberează anumite substanțe precum dopamina sau serotonina, responsabile cu starea de spirit. Se numește dependență psihică; dependența fizică implică sevrajul care intervine odată cu retragerea substanței, acest tip de dependență îl intalnim în rândul drogurilor tari (heroina, amfetamina, metadona, nicotina, alcool, cocaina).

  Termenul drog are mai multe accepțiuni. În sens larg, desemnează orice substanță (naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcționării unui organ. În sens restrains, se referă la substanțe care provoacă toleranță și dependență. În limbaj uzual, acest termen se referă la substanțe psihoactive.

  Cu alte cuvinte, drogul este o substanță solidă, lichidă sau gazoasă, a cărei folosință se transformă în obicei și care afectează direct creierul și sistemul nervos, schimbă sentimentele, dispoziția și gândirea, percepția și/sau starea de conștiență,modificând imaginea asupra realității înconjurătoare.
  Cele mai populare droguri ca factori de agrement din întreaga lume sunt:

  – cofeina (din cafea, ceai, și alte surse de plante) – legală în toate părțile lumii, dar care nu sunt consumate de către membrii unor religii.

  – canabis (cunoscut sub numele de marijuana, conține canabinoizi, chimic tetrahidrocanabinol (THC)) – ilegal în cele mai multe părți ale lumii și consumate de către membrii unor religii.

  – etanol (denumit în mod obișnuit (etil) alcool, produs prin fermentare de drojdie în băuturi alcoolice, cum ar fi vinul și berea) – legal dar reglementat în cele mai multe părți ale lumii, și ilegal în multe țări musulmane, cum ar fi Libia, Sudan și Arabia Saudită, care nu sunt consumate de către membrii unor religii.

  – tutun (conține peste 4700 de chimicale printre care alcaloizi și nicotină) legal, dar reglementat în cele mai multe părți ale lumii și care nu sunt consumate de către membrii unor religii.

  – opiacee și opioide – legal în general numai prin prescripție medicala, pentru alinarea durerii. Aceste droguri includ hidrocodonă, oxicodonă, morfină, și altele; anumite opiacee sunt ilegale în unele țări, dar folosite în scopuri medicale în altele, cum ar fi diacetilmorfina (heroina).

  – cocaina – un stimulent derivat din planta de coca în America de Sud. Utilizarea frunzei de coca pentru stimulare, dar nu cocaina, este legal în Peru și Bolivia. Cocaina este ilegală în cele mai multe părți ale lumii, dar derivate cum ar fi lidocaina și novacaina, utilizate în medicină și stomatologie pentru anestezie locală.

  Comerțul cu droguri este o formă a criminalității organizate, frecvent fiind implicată Mafia, care se ocupă cu vânzarea de droguri ca opiu, hașiș, heroină, metamfetamină, marijuana, cocaină. De cele mai multe ori un comerț illegal, neadmis de autorități. Acest comerț este ratificat în măsurile ONU de combatere a criminalității. Printre acestea chiar şi represalii militare, în cazuri extreme. Cu toate astea, în prezent comerțul cu droguri înflorește; ţinta: tinerii. Veniturile realizate se cifrează la cca. 500 miliarde de dolari pe an.

  În sport, e greu să ajungi în vârf dar mult mai greu este să te menţii. Aşa şi cu drogurile. Poate ţi le procuri uşor. Le consumi de distracţie şi cu multă curiozitate. La un moment dat, nu sesizezi dependenţa care a pus stăpânire pe tine. Coşmarul tău e deja în plină desfăşurare…Insă îl simţi că e “full of joy”.

  Marijuana, aşa-zis drog uşor, dă nişte senzaţii… după care foamea e pseudo-hazlie. La un moment dat, cineva (…) povestea că vedea cum îi ies cuvintele din gură (!!) No shit, man !?! High, too high, again !!… Ceea ce e prea puţin sau deloc ştiut: acest drog lasă urme în organism, persistente vreme de trei luni de la inhalare. Drogurile tari, nu neapărat injectabile, te termină mai repede şi mai bine. In Anglia, la angajare, se fac teste anti-drog…

  Se întâmplă mereu ca ceea ce e interzis ori nerecomandat să atragă. Precum un magnet. Numărul de curioşi creşte sau rămâne cel puţin acelaşi, de la o generaţie la alta.

  Ultimele campanii pro droguri uşoare, învelite în diverse şi variate argumente medicale, par mai degrabă o manipulare unsă cu toate alifiile de pe taraba unui vraci.

  Aşadar, mai bine rămâneţi la <ce fumaţi şi ce beţi> că pe astea le cunoaşteţi…Sau poate sunteţi curioşi să fumaţi în puşcărie pentru ceva ce nu cunoaşteţi.

  Sorin Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img