More

    Ultima zi în care se poate fuma în baruri şi cluburi. Harta Europei nefumătoare

    Oameni participa la Ziua Mondiala Impotriva Fumatului, pe espalanada Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, marti, 31 mai 2011. TIBI BOLOGH / MEDIAFAX FOTO
    Oameni participa la Ziua Mondiala Impotriva Fumatului, pe espalanada Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, marti, 31 mai 2011. TIBI BOLOGH / MEDIAFAX FOTO

    Astăzi este ultima zi în care se poate fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De miercuri, 16 martie intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. În prezent, 17 ţări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania şi Ungaria. Potrivit statisticilor, anual în ţara noastră îşi pierd viaţa din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră. În medie, consumul de ţigări per capita este 1404, adică 70 de pachete pe an.

    Conform legii adoptate  de Parlament şi care are şi avizul Curţii Constituţionale, fumatul este interzis în “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

    De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

    Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

    Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.

    Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

    Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

    Legea Antifumat a fost iniţiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

    Europa nefumătoare

    În prezent, 17 ţări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania şi Ungaria. Aceste ţări au interzis total fumatul în spaţii publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la serviciu (cu doar câteva mici excepţii).

    Fumatul este interzis total în baruri şi restaurante în Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Spania, Marea Britanie şi Croaţia.

    VEZI AICI LISTA MĂSURILOR ANTIFUMAT DIN TOATE ŢĂRILE UE

    Încă din anul 2006, fumatul a fost interzis în diferite ţări ale UE. Prima ţară care a luat măsura de a interzice fumatul a fost Irlanda.

    Exemplul a fost urmat, la scurt timp, de Italia, Scoţia şi Suedia. De asemenea, în acelaşi an, fumatul a fost interzis în Grecia, Malta, Cipru, Liechtenstein, ţările baltice (Letonia, Lituania, Estonia), Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Polonia. Însă, nu în toate ţările, aplicarea normelor anti-fumat s-a putut desfăşura corect. – See more at: http://www.sanatatea.com/pub/deprinderi-daunatoare/4156-in-ce-tari-ale-ue-este-interzis-fumatul-in-locuri-publice.html#sthash.TMSlF9On.dpuf

    Statistică neagră

    Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual îşi pierd viaţa din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

    – Decese datorate fumatului la bărbat – 23.6%

    – Decese datorate fumatului la femei – 6.2%

    – Expunerea la fumatul pasiv la domiciliu a adolescenţilor – 90.4% una dintre cele mai mari din lume.

    – Prevalenţa fumatului la bărbaţi – 45.5%; Prevalenţa fumatului la femei – 25.1%, populaţie peste 15 ani cu un total de 32.4% (2009).

    – Prevalenţa fumatului la adolescenţii de sex masculin 21.5% ; Prevalenţa fumatului la adolescenţii de sex feminin 14,3% cu vârstă între 13-15 ani, cu un total 17.6%(2009).

    – Consumul de ţigări per capita – 1404.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE