Zsolt Popa, designerul care reuşeşte să şocheze mereuzsolt-popa

După ce a şocat cu colecţii sado-masochiste, accesorii cabaline, dar şi modele care au scandalizat lumea bisericească, designerul sătmărean Zsolt Popa uimește din nou.Recent a adus pe scenă colecţia “Asylum”, o colecţie în care manechinele parcă au scăpat dintr-un ospiciu de nebuni.

Zsolt Popa a terminat Facultatea de Arte Decorative, secţia design vestimentar, în anul 2010 iar lucrarea lui de diplomă intitulată “L’egoiste” a atras atenţia prin maniera nonconformistă în care a fost concepută. Acesta a fost şi motivul pentru care realizatorii Miss World România l-au invitat să-şi expună colecţia, în 2011, aceasta având un deosebit succes.

Ce colecţii l-au adus în prim-plan?
Timp de un an şi jumătate a lucrat în Budapesta unde şi-a perfecţionat tehnica şi unde a conceput mai mult colecţii de prêt-à-porter , pentru ca în 2014 să şocheze cu o colecţie intituală “Barbie Funeral” (Moartea lui Barbie) socotită ca fiind cea mai controversată colecţie a anului. Colecţia a cuprins elemente sado-masochiste, unde manechine de 16 şi 17 ani, eleve la licee din Satu Mare, au purtat lanţuri, cătuşe şi căluş la gură, lucru care a atras autosesizarea celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare care au demarat o anchetă pe motiv că fetele erau minore. Totul s-a rezolvat după ce a fost prezentat acordul părinţilor şi faptul că ei erau la curent cu colecţia respectivă.

Critica de specialitate a primit însă foarte bine colecţia fiind printre cele mai apreciate la ediţia de toamnă a salonului profesionist al industriei modei – RFTB – Romania Fashion Trends & Brands – desfăşurat în 2014.

zsolt-popa2

Ca un răspuns la valurile create de această colecţie Zsolt Popa a lansat creaţia “Horses”, unde modelele aveau ochelari de cal, aluzie la vederile înguste şi retrograde ale unora.

Zsolt nu s-a oprit aici iar în 2015 a lansat poate cea mai controversată colecţie de până acum intitulată “Analithique”, aceasta fiind o colaborare cu filozoful István Aranyosi şi artistul Valer Sasu.

Pe lângă nelipsitele accesorii sado-maso din colecţiile designerului sătmărean, devenite ceva obişnuit, acum prin “Analithique” Zsolt Popa a şocat prin fotografiile de prezentare a colecţiei. Modelele au fost manechinul Edina Bretan şi însuşi Valer Sasu, îmbrăcat în veşminte de preot romano-catolic şi ţinând în mână o Biblie.

„Asylum” , perspectiva de dincolo de clișee
În cadrul evenimentului monden “Beauty Days”, desfăşurat la Satu Mare, în luna noiembrie a anului trecut, Zsolt a reuşit să pună în scenă o nouă colecţie care a bulversat lumea modei autohtone . Este vorba de “Asylum” , o colecţie în care manechinele parcă au scăpat dintr-un ospiciu de nebuni. Controversatul designer a fost însă foarte mulţumit de noua sa colecţie chiar dacă ea a fost creată într-o perioadă destul de zbuciumată din viaţa sa.

„Colecţia era doar în faza de schiţă când am stabilit cu stilista Eva Czikai data prezentării. Între timp a murit bunica mea cu care am avut o relaţie foarte strânsă. În noaptea aceea am regândit colecţia. S-a terminat între timp şi o relaţie în viata mea particulară plus că eram ingrijorat şi pentru sora mea care este stabilită in Paris deoarece chiar atunci era toată nebunia aia cu bombe şi cu atacuri teroriste. Chiar şi aşa până la urmă totul a ieşit bine, colecţia fiind foarte bine primită atât de către public cât şi de către critica de specialitate” ne dezvăluie designerul.

zolt-popa5

Dovadă că noua colecţie a fost bine receptată de lumea modei autohtone o găsim şi în cronica celor de la Lifestyle.ro, unul dintre cele mai influente bloguri de fashion şi beauty din România.

“Colecție monocromă, bazată pe dominanța albului, pe asimetrii și chiar structuri aparent aleatorii și forme geometrice, „Asylum” oferă o perspectivă dincolo de clișeele legate de ospiciu. Contrar imaginii violente și senzaționaliste vehiculate de obicei în relație cu ideea de azil de bolnavi psihic, colecția lui Zsolt Popa își propune să inducă o stare de calm, pace, aşezare prin cromatica minimalistă bazată pe alb. Pe de altă parte, caracterul neobişnuit, aparent haotic, al croielii are scopul de a ne aminti că paralel cu această linişte, sau dedesubtul acestei linişti artificiale, găsim o lume destructurată, în continuă dezintegrare și reintegrare. Formele geometrice ne sugerează că nu avem de a face cu fluiditatea obişnuită psihicului, ci cu forme rigide și, totuși, dinamice ale transformării psihice”, titrează cei de la lifestyle.ro.

Nicolae Ghişan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts