More


  Care e cea mai bună pastă de dinţi

  - Advertisement -

  pasta-dinti-1111-shutte

  Pasta de dinţi cu bicarbonat poate ataca smalţul dinţilor

  Fluorul previne apariţia cariilor dentare, dar poate dăuna copiilor

  Produsele de igienă dentară pentru albirea dinţilor pot cauza leziuni ale smalţului, iar pastele de dinţi cu mult fluor pot afecta dantura copiilor. Oferta tot mai mare a sortimentelor de pastă de dinţi de pe piaţă face uneori alegerea dificilă. Fie că sunt cu fluor, cu bicarbonat de sodiu, cu mentă sau cu aromă de miere ori lămâie, toate sunt bune dacă le folosim corespunzător afecţiunilor noastre dentare. „Pasta de dinţi ar trebui aleasă după o vizită la medicul dentist. În funcţie de problemele sesizate, specialistul recomandă o anumită pastă de dinţi”, explică dr. Andreea Ghiţă, medic stomatolog la o clinică privată din Bucureşti. O situaţie aparte o întâlnim la produsele cu bicarbonat de sodiu destinate curăţării dinţilor. „Pastele de dinţi care conţin bicarbonat de sodiu sunt recomandate pentru albirea dinţilor, însă folosirea lor în exces poate determina leziuni la nivelul smalţului, ce determină sensibilitatea dinţilor şi, chiar, probleme mai grave”, atenţionează stomatologul Ghiţă.

  Bicarbonatul „şterge” doar petele superficiale de pe dinţi

  De aceea, specialiştii ne recomandă să utilizăm aceste produse dimineaţa, după ce am băut cafeaua. În plus, pasta cu bicarbonat doar elimină petele superficiale de pe dinţi, nu realizează o albire efectivă a dinţilor, aşa cum se obţine în urma tratamentelor de albire.O atenţie specială îi este acordată fluorului, element esenţial într-un produs de igienă dentară, deoarece ne protejează dinţii de formarea de noi carii. Deşi toate pastele de dinţi conţin aceste element în cantităţi mai mari sau mai mici, important este să fim atenţi la cantitatea care ne este necesară fiecăruia dintre noi.

  „Există paste de dinţi cu o cantitate mai mare de fluor, care se recomandă persoanelor cu o carioactivitate mai mare sau cu o sensibilitate crescută a dinţilor, dar sunt şi paste speciale pentru prevenirea sau tratarea  parodontopatiei”, adaugă dr. Ghiţă. Deşi unele studii realizate în trecut atenţionau asupra pericolului fluorului, stomatologul spune că problema i-ar putea afecta pe copiii mici şi numai atunci când acestora li se administrează mult fluor sub formă de picături. „Atunci când li se dă o cantitatea prea mare, la copii ar putea să apară fluoroza dentară, care se manifestă prin pete albe pe dinţii definitivi. O problemă asemănătoare a apărut şi în ţările din vest, acolo unde apa de la robinet este fluorizată şi, la fel, putea să apară fluoroza. Această situaţie însă nu se întâlneşte în România, aşa că riscurile la copii sunt mici”, spune dr. Andreea Ghiţă.

  Pasta pentru dinţi sensibili poate fi folosită de oricine

  Pentru persoanele cu dinţi sensibili, pasta pentru această afecţiune poate fi utilizată pe o perioadă îndelungată de timp. „Pasta pentru dinţi sensibili poate fi folosită cât timp se doreşte, fără interdicţii. Se recomandă persoanelor cu o sensibilitate crescută sau celor care în urma tratamentului de albire au căpătat această sensibilitate. Acest produs nu are nici un fel de contraindicaţie şi poate fi folosit de oricine, chiar şi de cei care nu au dinţi sensibili”, adaugă dr. Ghiţă.

  Sortimentele de pastă nou apărute, cu aromă de miere şi propolis, lămâie sau portocală nu sunt dăunătoare, deoarece conţin doar aroma respectivă, spune stomatologul. „În plus, pastele de dinţi cu gust de fructe sunt mult mai bine primite de către copii. Esenţial este ca produsul pe care îl folosesc ei să aibă şi fluor”, conchide medicul.

  În ceea ce priveşte diferenţa dintre pasta şi gelul de dinţi, specialiştii sunt de părere că doar consistenţa diferă, însă dacă periajul este făcut corect, ambele produse sunt eficiente.

  „Pasta de dinţi ar trebui aleasă după o vizită la medicul dentist. În funcţie de problemele sesizate, specialistul recomandă o anumită pastă de dinţi”  –  Dr. Andreea Ghiţă, medic stomatolog  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img