More


  În ajutorul tinerilor din sistemul de protecţie socială

  - Advertisement -

  initiativa

  Asociaţia “Life Education for All” în parteneriat cu asociaţiile “Desenăm Viitorul Tău” şi “Federeii – Asociația Adulţilor din Casele de Copii” implementează în perioada ianuarie – mai 2016 proiectul “Eu, Tu, El și Ea – Noi ne reprezentăm!”. Acesta este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Raiffeisen Bank, desfășurându-se în judeţele Cluj, Bucureşti-Ilfov, Satu Mare şi Timiş.

  În cadrul proiectului, 150 de tineri care se află în sistemul de protecție socială, cu vârste între 17 – 26 de ani, vor beneficia de un program de formare care să le dezvolte abilitatea de a vorbi în public, de a-şi susţine un punct de vedere şi de a se autoreprezenta în raport cu instituţiile statului. Unul din cele mai importante rezultate al proiectului și totodată inovator la nivel național va fi înfiinţarea Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi care deși va avea doar un rol consultativ, va oferi posibilitatea acestor tineri de a se organiza, de a deveni responsabili şi de a se implica în mod activ în problemele care le întâmpină în sistem.

  În Satu Mare în perioada 16-19 aprilie vor participa la acest curs 33 de tineri aflaţi în sistemul de protecţie a copiilor.

  Necesitatea acestui proiect este vital în România, deoarece conform statisticilor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie există în acest moment circa 60.000 de copii şi tineri abandonaţi. Din anii 70 până în prezent , se estimează că un număr de 500.000 de persoane au trecut prin fostele orfelinate şi leagăne de copii, actualele centre de plasament. O bună parte dintre aceştia au murit în aceste instituţii din cauza tratamentelor inadecvate ce le-au fost aplicate, a indiferenței sistemului și societăţii în care ei s-au dezvoltat. Prin obiectivele stabilite în desfășurarea proiectului urmărim ca aceşti tineri să se mobilizeze si să îmbunătăţească situaţia actuală, să-si cunoască drepturile şi responsabilitătile şi să-si dezvolte abilităţile de a trăi independent.

  “Ne dorim ca noul Consiliu al Tinerilor Instituţionalizaţi să dezvolte un mecanism de monitorizare a activităţii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a copiilor astfel încât legea să fie aplicată iar drepturile copiilor respectate. Să contribuie cu un input real vis a vis de necesităţile celor instituţionalizaţi astfel încât să devină cel mai important partener de dialog în mecanismele de consultare care îi vizează. Această autoreprezentare, chiar şi doar la nivel consultativ, cum permite legislaţia românească, este necesară deoarece aceşti tineri vor avea o “voce” şi un rol consultativ în politicile publice şi în iniţiativele legislative care-i privesc.” – declară Oana Mindrut-presedinta asociatiei Life Education for All.



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunț condoleanțe

  0
  spot_img
  spot_img