More


  Postul Paştelui. 5 alimente care îngraşă dacă le consumi în exces

  =

  11225_11228_28172_11628_11641_80630_11430_Country_White_Bread

  Cartofii prăjiţi şi pâinea albă se numără printre favoritele persoanelor care nu vor să mănânce de dulce, însă acestea au foarte multe calorii.

  Postul Paştelui sau Postul Mare este cel mai lung post din calendarul creştin-ortodox şi durează şapte săptămâni, până pe data de 30 aprilie. Dacă ţi-ai propus să ţii acest post este important să-ţi contruieşti un meniu alimentar sănătos, încercând să variezi alimentele, pentru a evita luarea în greutate.
  Unele alimente pe care suntem tentaţi să le consumăm în zilele de post au un aport caloric foarte ridicat, în special atunci când le consumăm în cantităţi mult prea mari şi zilnic.

  Acestea sunt câteva alimente de post pe care ar fi indicat să nu le consumi în cantităţi mari atunci când nu mănânci de dulce, deoarece îţi vor pune silueta în pericol:

  1. Pâinea albă

  Un aliment extrem de săţios care poate fi consumat chiar şi în post este pâinea, însă dacă nu suntem atenţi ne putem îngrăşa destul de mult. Riscul de a consuma cu aproape orice este unul foarte mare, în special dacă te numeri printre persoanele care iubesc pâinea. Dacă vei avea însă o alimentaţie echilibrată şi diversificată nu vei avea tendinţa de a consuma o cantitate exagerată de pâine pentru a-ţi potoli foamea. Limitează-te la 2-3 felii de pâine pe zi, de preferat făcută din făină integrală.

  2. Cartofi prăjiţi

  Un alt aliment preferat de oamenii care ţin post sunt cartofii, mai ales cei prăjiţi. Ei sunt de post dacă îi prăjeşti în ulei simplu şi sunt săţioşi, însă nu este recomandat să-i consumi zilnic, deoarece au un aport caloric foarte ridicat. În schimb, poţi să-i prepari şi la cuptor pentru a evita prăjelile sau să-i consumi natur, în cantităţi mici, cu multe verdeţuri şi salate de crudităţi.

  3. Pastele din făină albă

  Nici pastele din făină albă nu sunt recomandate consumului zilnic deoarece sunt foarte bogate în calorii şi generează fluctuaţii ale glicemiei, stimulează pofta de dulciuri şi îngreunează digestia.

  4. Pateul vegetal

  Un studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia consumatorilor din România arată că printre problemele care au fost descoperite pe etichetele a peste 70 de tipuri de pateu vegetal se numără: glucidele sunt adaosuri de îndulcitori care nu sunt trecuţi pe eticheta nutriţională şi zahărul care nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutriţională.

  Prin urmare, dacă vei consuma o cantitate mare de pateu vegetal cu pâine albă pe perioada postului rişti să te îngraşi.

  “Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, aşa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Preşedinte APC România în urma unui studiu de piaţă care a vizat peste 70 de tipuri de pate vegetal.

  5. Alimente de post din comerţ

  La supermarketuri vei găsi numeroase produse de post, însă acestea sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Este de preferat să nu le consumi decât în situaţiile de urgenţă şi să-ţi prepari acasă diverse mâncăruri hrănitoare şi sănătoase.

   

  Alimentele de bază pe care le poţi consuma când ţii post

  Ciupercile

  Leguminoasele: lintea, fasolea boabe, mazărea, năutul

  Cereale integrale: amarant, quinoa, mei, hrişcă, orez brun, ovăz

  Nuci şi seminţe crude: nuci, migdale, fistic, caju, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de cânepă

  Pâine şi paste care sunt făcute din făină integrală

  Legume şi fructe proaspete de sezon

  Măsline

  Verdeţuri

   

  Consumă o cantitate mare de verdeţuri proaspete care se regăsesc din plin în acest sezon, deoarece acestea oferă necesarul zilnic de vitamine şi minerale, aducând şi multe fibre care ajută la digestie. Poţi mânca frunze de orice legumă, însă urzicile şi spanacul au conţinutul nutritiv cel mai ridicat. Nu este necesar să fierbi îndelung spanacul, poţi adăuga frunze proaspete şi în salate, alături de alte legume de sezon, pătrunjel şi salata creaţă roşie, scrie eva.ro.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img