More


  Săptămâna Patimilor – ce tradiţii şi superstiţii să respecţi

  - Advertisement -

  sapatamna-patimilor1

  Mai e foarte puţin până la Sărbătoarea Paştelui, iar cei mai mulţi romani ţin cont în săptămâna aceasta de anumite tradiţii şi obiceiuri. Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, cum se mai numeşte, nu este una obişnuită, cel puţin din perspectivă religioasă, dar şi din cea a tradiţiilor respectate din generaţie în generaţie.

  Iată mai jos câteva dintre cele mai importante obiceiuri şi superstiţii pe care ar fi bine să le cunoşti, dacă nu chiar să le respecţi în această perioadă:

  Joi
  Cina cea de Taină a avut loc în Joia Mare, atunci când Iisus a luat pentru ultima dată cina alături de ucenicii săi. Astăzi, în biserici au loc slujbe pentru pomenirea morţilor, iar apoi se împart colaci, fructe şi alte alimente de post. Tot pentru sufletele morţilor, în mediul rural se aprind focuri mai mari în curte.
  Joia este o zi importantă pentru că acum se pregătesc cele mai importante copturi, cozonacii şi pasca, se înroşesc ouă şi se ţine post numai cu mâncare uscată.

  Denia celor 12 Evanghelii se citeşte tot în Joia Mare. Atunci, există superstiţia ca fiecare credincios să facă câte un nod pe o sfoară, la finalul fiecărei evanghelii. Se spune că, odată cu nodul, este bine să îţi pui şi o dorinţă care sigur se va împlini.

  Joimăriţa este o figură din tradiţia populară care nu îi lasă pe oameni să fie leneşi în Joia Mare. Astfel, dacă nu vrei să îţi atragi mânia ei, e bine ca în această zi să nu dormi, ci să ajuţi la pregătirile pascale.

  Vineri
  Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce în Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, cum i se mai spune. Dimineaţa, preoţii săvârşesc în biserici taina sfântului maslu, slujbă pentru sănătatea credincioşilor, după care slujba de Scoatere a Sfântului Epitaf. După aceea, credincioşii pot veni pentru a “trece pe sub masă”, un simbol pentru venirea la mormântul Mântuitorului. Seara, se oficiază slujba Prohodului.

  E important de menţionat că, indiferent că ţii sau nu post, în Vinerea Mare, potrivit tradiţiei, nu e bine să mănânci oţet sau urzici. Cum Iisus Hristos a fost bătut cu urzici şi i s-a dat să bea oţet, se spune că aceste alimente ar trebui excluse complet, chiar pe durata întregii săptămâni.

  Vinerea nu se fac copturi, nu se lucrează, nu se coase, nu se spală şi nu se taie animale.

  Sâmbătă
  Penultima zi în care credincioşii care au ţinut post se pot spovedi şi împărtăşi este Sâmbătă Mare. Acum, atmosfera este una de aşteptare, cumva apăsătoare. Nu e bine să cânţi, să dansezi sau să dai petreceri. În schimb, au loc ultimele pregătiri, cele ce ţin de bucatele specifice.

  Tradiţia spune că e bine ca numărul tăvilor folosite la copturi să fie cu soţ şi să le introducem în cuptor mereu cu mâna dreaptă. Seara, credincioşii merg la slujba ce vesteşte Învierea Domnului.

  Duminică
  Dimineaţa, tradiţia spune că este bine să te speli cu puţină apă în care ai pus un ou roşu şi un bănuţ de argint pentru a fi sănătos şi bogat tot anul. Cei care doresc, pot merge la slujba de la biserică, slujbă care începe acum ceva mai târziu. După, credincioşii împart alimente pentru sufletele celor morţi şi merg la mormintele acestora.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img