More

    Avem un Seismomentru la Satu Mare

    eminescu

    Colegiul Național ”Mihai Eminescu” are de ieri un seismometru instalat ce monitorizează permanent activitatea seismică, liceul devenind una din școlile din România membră a rețelei ROEDUSEIS.

    Școala are posibilitatea să realizeze propriile ei înregistrări seismice, cu ajutorul unui seismometru suficient de sensibil pentru a detecta cutremure majore, care au loc chiar și pe partea opusă a Planetei. Se mizează pe impactul pe care activitățile de înregistrare și prelucrare a undelor seismice îl poate avea în formarea elevilor, prin evidențierea faptului că Știința nu este un set de idei abstracte, ci mai curând o modalitate de a înțelege cum funcționează mediul în care trăim.

    Seismometrul școlar utilizat de școlile implicate în proiect este construit astfel încât toate componentele sale să fie vizibile și să li se poată explica clar elevilor rolul fiecărei componente în parte. Datele înregistrate de seismometru sunt salvate pe calculator și pot fi analizate cu ajutorul aplicației software accesibile gratuit jAmaSeis. Proiectul promovează și facilitează legăturile între școlile din România, sau chiar cu școli din alte țări, care derulează proiecte similare.

    În cadrul proiectului, inițiat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, au fost elaborate materiale educaționale pe tema seismelor, care au fost puse la dispoziția școlilor implicate, pentru a fi utilizate ca suport în procesul educațional.

    La întâlnirea organizată ieri la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” au participat elevi interesați de dezvoltarea abilităților lor științifice și profesori de Fizică, Matematică, Geografie și Informatică care se vor implica în acest proiect. În cadrul întâlnirii, Dr. inginer Dragoș Tătaru, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a stârnit curiozitatea elevilor participanți, referindu-se la importanța studiului seismelor în înțelegerea unor concepte științifice fundamentale, dar și pentru realizarea unor construcții durabile, prin diminuarea efectelor devastatoare pe care le pot avea seismele mari.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE