More



    Obiceiuri străvechi prezentate de Junii Brașovului în Săptămâna Luminată

    traditii

    Junii Brașovului organizează în Săptămâna Luminată mai multe evenimente care vor culmina, duminică, cu o paradă călare, obicei străvechi unic în România la care participă mii de persoane.

    “Aruncatu-n țol” este un eveniment tradițional spectaculos, în cadrul căruia Junii Tineri sunt aruncați spre cer cu ajutorul unui țol (cergă). Ritualul aruncării tinerilor spre cer este o reminiscență a unor vechi practici de confirmare a intrării în ceata de feciori și va avea loc vineri, de la ora 17.00, în Piața Unirii.

    Duminica Tomii, sărbătorită în ziua de 8 mai, este binecunoscută ca fiind ziua în care are loc tradiționala paradă călare a junilor din Șchei și Brașovul Vechi.

    “Această sărbătoare constituie cel mai însemnat eveniment tradițional, al comunității brașovene, unic în România, fastuos, unul dintre rarele momente când publicul are ocazia să vadă cele șapte cete ale junilor, cu cai frumos împodobiți cu șalanguri, cu juni îmbrăcați în costume tradiționale, considerate a fi cel mai bogat și frumos port tradițional din România”, a menționat Alexandru Stănescu.

    Sărbătoarea junilor începe la ora 11.00, în Piața Unirii, de unde șapte grupuri de juni vor coborî în centrul orașului, apoi vor urca spre Pietrele lui Solomon, locul tradițional de întâlnire a junilor, unde aceștia descalecă, apoi cântă Troparul Învierii și joacă hora junilor. Ziua se va încheia la Pietrele lui Solomon cu o serbare câmpenească, manifestările încheindu-se la ora 18.00.

    Prima mențiune documentară a Junilor Brașovului datează din anul 1728 și se află într-un hrisov din arhiva Primei Școli Românești din Șchei. În acest hrisov, Junii sunt amintiți ca o “rânduială din bătrâni”. Junii sunt organizați în șapte grupuri: Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Albiori și Roșiori, având în frunte șerjile, adică vătaful, armașul mare, armașul mic, și sutașul. Ca instrument muzical preferat al junilor este amintită surla, un fel de trompetă care scoate sunete stridente. Fiecare grup poartă propriul costum tradițional, iar conducătorul fiecărui grup are câte un buzdugan cu tricolor, simbol al vitejiei și demnității. Fiecare grup are steag propriu ce aduce un profund caracter patriotic în acțiunile și serbările junilor. Serbările junilor sunt legate de Sf. Paști și durează o săptămână, până la Duminica Tomii.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE