Sunt foarte frumoase, dar au şi proprietăţi vindecătoarenarcise-vindecatoare

Narcisele ocupă un loc deosebit în peisajul primăverii, înflorind în lunile martie-mai. Florile împrăștie în aer o mireasmă inconfundabilă, specială, foarte puternică, motiv pentru care nu este o floare îndrăgită de toată lumea.

Există peste 1.000 de varietăți de narcise, printre cele mai cunoscute numărându-se: Narcissus pseudonarcissus, Narcissus atlanticus, Narcissus elegans, Narcissus poeticus, Narcissus Incomparabilis, Narcissus tazetta, Rembrandt, King Alfred, Texas sau Helios. O specie mai specială este Narcissus papyraceus, numită și „narcisa de hârtie”, datorită albului pur și a florilor delicate. O altă specie deosebită este Ice follies, care are petale alb-crem, cu cupă gălbuie, ce devine, apoi, albă, scrie . În România este vestită rezervația naturală Poiana cu narcise din localitatea Vad, județul Brașov, din depresiunea Făgărașului. Un alt loc cu narcise este Rezervația naturală Poiana cu narcise de la Racâș-Hida de lângă satul Racâș, Sălaj.

În medicina tradițională japoneză, narcisa era folosită la vindecarea rănilor. Romanii foloseaua narcisa pentru proprietățile emoliente și laxative. Arabii foloseau narcisa ca afrodisiac.

Substanțele toxice conținute de narcisă sunt alcaloizii: licorenina, gelantina, licorina, narcisidina. Bulbul narcisei este toxic, ingerarea acestuia provoacă greață, vomă, dureri de stomac, hipertensiune iar seva plantei, poate provoca, în contact cu pielea, reacții alergice.

Deși planta este foarte toxică, florile conțin și substanțe cu proprietăți calmante, emoliente, dezinfectante.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts