More


  De ce aerul de după ploaie miroase atât de proaspăt

  - Advertisement -

  aer-proaspat-dupa-ploaie

  Înainte de a atinge solul, ploaia este doar apă inodoră, dar după ce picăturile de ploaie ating pământul şi interacţionează cu praful acumulat pe suprafaţa obiectelor, apare acest miros proaspăt şi inconfundabil de după ploaie, care se numeşte ”petrichor”.

  Etimologic, ”petra” din greacă se traduce ca ”piatră”, iar ”ichor” se referă la lichidul care circulă asemeni sângelui prin venele zeilor. Fenomenul a fost caracterizat ca fiind mirosul tipic de după o ploaie uşoară.
  Potrivit Descoperă, această descriere a fost dată de către doi cercetători australieni în 1964.

  ”Ei vorbeau despre uleiurile eliminate de către plante, despre chimicalele din bacterii care îşi aduceau aportul la crearea acestui miros. Dar ei nu au discutat despre mecanismul care face ca acest miros să apară”, a declarat Cullen Buie, profesor de inginerie mecanică la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Cambridge.

  Atunci când o picătură de ploaie loveşte o suprafaţă poroasă apar buzunare mici de aer. Aceste bule se ridică apoi în sus, asemeni bulelor de aer dintr-un pahar de şampanie, după care bulele mici se ating iar de suprafaţa pământului şi eliberează în aer particule microscopice, numite aerosoli. Cercetătorii cred că aceşti aerosoli transportă aroma specifică ploii.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img