More


  Regres şi sărăcie

  - Advertisement -

  Cuvintele se încăpăţânează lăsându-se convinse cu mare greutate să consemneze concluziile umilitoare ale Institutului Naţional de Statistică despre standardul de viaţă al românilor de rând. Iată totuşi un scurt rezumat: Mai ales la ţară, tot mai multe televizoare color sunt înlocuite de strămoaşele lor alb-negru. 26 de români dintr-o mie văd ştirile la acestea. Numărul maşinilor de spălat non-automate folosite în gospodăriile românilor este şi el în creştere, iar frigiderele rămân un deziderat de neatins pentru aproape jumătate dintre români. România este ţara cu cele mai multe latrine în fundul curţii, din UE. În plus, în 2015 a scăzut substanţial consumul de apă potabilă, inclusiv cea destinată consumului casnic.

  Sentimentul de sărăcie umilitoare devine şi mai apăsător pe măsură ce INS prezintă detalii. Astfel, ne este dat să aflăm că cele mai multe televizoare alb-negru sunt prezente şi în creştere în casele ţăranilor (2,6 la o sută de gospodării) şi în casele pensionarilor, fie ei de la ţară sau de la oraş (2 la o sută de locuinţe).

  O altă anomalie este prezenţa, în continuare, a maşinilor de spălat neautomate în gospodăriile româneşti – 10,9 la 100 de case, în 2015. La frigidere situaţia este şi mai proastă. Acestea au ajuns obiecte de lux pentru aproape jumătate dintre români. Este, apoi, în acelaşi context jenant faptul consemnat de INS conform căruia mai puţin de jumătate din români sunt conectaţi la canalizare. Restul de 52,3% din populaţie au latrina în fundul curţii.

  În faţa acestei realităţi ruşinoase, specialiştii INS vorbesc nu numai de sărăcie, ci şi de un regres al standardului de viaţă a românilor de rând. În cei aproape zece ani de la aderarea la UE, România a evoluat mai puţin decât s-ar fi cuvenit.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img