More


  TIFF a scos sătmărenii din case

  - Advertisement -

  tiff2

  Cinefilii sătmăreni, și nu numai, au avut parte de trei zile de desfătare vizuală și intelectuală. Trei filme de excepție au fost proiectate, seară de seară, de Caravana TIFF, în pasajul Corneliu Coposu. Fiecare film a avut în deschidere câte o serie de filme de scurt metraj, care au fost la fel de bine primite ca și filmele propriu-zise.

  Sute de sătmăreni s-au adunat în fiecare seară pentru a lua parte la proiecția de filme. Aceștia au venit și au urmărit cu real interes proiecțiile de care, în final, au rămas plăcut impresionați.

  În prima zi a caravanei TIFF a avut loc proiecția scurt metrajului “J’ai tué ma mère”, film omagiu dedicat lui Xavier Dolan, regizat de Alexandru Mironescu (UNATC). Anca Similar, actriţă a Teatrului de Nord Satu Mare având rolul principal feminin în filmul care a reprezentat România la Festivalul Internațional al Filmului Francofon, Namur 2015, în cadrul secțiunii La Manufacture.

  ”Subiectul filmului este nimic mai mult decât relația instabilă și cumva deteriorată dintr-o mamă care rămâne singură să crească un copil și pe care la un moment dat îl pierde în vârtejul cotidian, pe care îl ducem cu toții. Relația se deteriorează și nu mai ajung nici să se înțeleagă și e dificil să construiești ca părinte singur o relație cu un copil matur și puternic, care are foarte multe nevoi și pe care nu i le poți oferi. Lipsa de acasă pentru a munci și a-i aduce bunurile necesare copilului, duc la lipsa de comunicare, la o relație tensionată, iar peste timp te face să te întrebi unde e acel copil drăgălaș pe care-l țineai în brațe la doi ani. Această problematică este surprinsă în scurt metrajul realizat de regizorul Alex Mironescu”, a spus Anca Similar.

  Sâmbătă, a doua zi a Caravanei TIFF, a adunat peste 500 de sătmăreni în pasajul Corneliu Coposu pentru a viziona filmul ”Câini”. O dramă-thriller care are loc în România rurală, aproape de graniţa cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman e treptat martorul unor evenimente bizare, şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. Filmul a câştigat Trofeul Transilvania la Festivalul de Film TIFF 2016, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film in Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.
  ”Valul ucigaș” a încheiat experiența de weekend a cinefililor sătmăreni. Suspansul a fost în topul simțămintelor celor prezenți în ultima seară la proiecția de filme. Experimentatul geolog Kristian Eikfjord a acceptat un nou post. Împreună cu familia, pregăteşte mutarea din oraşul Geiranger, dar el şi colegii săi înregistrează mici modificări geologice în subsol. Tot mai îngrijorat, Kristian îşi dă seama că cel mai mare coşmar e gata să devină realitate. Cu doar zece minute la dispoziţie pentru a scăpa cu viaţă, Kristian trebuie să salveze cât mai mulţi oameni împreună cu propria familie. Un film plin de suspans şi dramatică, într-un stil deosebit, laureat la festivalurile internaţionale de film din Toronto, Les Arcs, Sofia 2016.

  Diversitatea și culoarea au scos sute de sătmăreni din case, în fiecare seara a acestui weekend. Aceștia au mărturisit că această experiență, pe care au putut-o trăi pentru a doua oară în Satu Mare, dă viață orașului, dar și o stare de vitalitate sătmărenilor, care își doresc cât mai multe activități diverse în orașul lor.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img