“Turiștii vor fi despăgubiți”

113639_1

Turiștii își vor putea recupera banii, dacă ancheta Consiliului Concurenței va dovedi că marii tour-operatori s-au înțeles să practice prețuri ridicate, a declarat, marți, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, la o conferință pe teme de profil, organizată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

“Suspectăm că există o înțelegere între marii tour-operatori să limiteze discounturile, reducerile de tarife, pe care le pot oferi agențiile revânzătoare, agențiile mai mici, prin care își vând ei către clienți pachetele turistice, deci fiecare tour-operator are interesul să țină prețurile cât mai sus și, atunci, suspectăm că este o înțelegere între diferitele companii mari să nu permită agențiilor mai mici, revânzătoare, să dea discounturi foarte mari, limitând în acest fel scăderea prețului către clienții finali”, a explicat Chirițoiu.

El a adăugat că este vorba despre o investigație începută în 2016, iar un rezultat va fi posibil la finele acestui an sau începutul anului viitor.

“Dacă noi vom constata că s-a încălcat legea, vom aplica amenzi de maximum 10% din cifra de afaceri din anul anterior sancționării. Pe baza deciziei noastre, clienții vor putea și ei să ceară despăgubiri, în caz că prețurile au fost mai mari decât ar fi fost normal. Dar acest lucru va putea fi posibil doar după ce finalizăm noi investigația”, a susținut Chirițoiu.

Întrebat dacă un client își va putea recupera banii chiar și pentru vacanțe cumpărate cu un an în urmă, Chirițoiu a răspuns: “Dacă, într-adevăr, s-a întâmplat ceea ce suspectăm, vom vedea și pe ce durată s-a întâmplat, deci pentru perioadele respective, da”.

Chirițoiu a arătat că acest lucru va fi posibil odată cu preluarea în legislația românească a unei directive europene, care permite clienților unor companii să poată folosi deciziile Consiliului Concurenței în instanță pentru recuperarea prejudiciilor generate de încălcarea legislației din acest sector.

“Este noua directivă pe care o transpunem în acest an, care asigură recuperarea prejudiciilor de către părțile private, prin intermediul instanțelor, dar folosindu-se de deciziile pe care le ia Consiliul Concurenței. Adică, în fața instanței nu te mai duci să probezi fapta, pentru că folosești decizia Consiliului Concurenței, care spune: ‘Da, cartelul a fost produs’, trebuie numai să dovedești că tu ești printre cei păgubiți și, desigur, partea foarte complicată, să spui care este cuantumul prejudiciului”, a subliniat președintele Consiliului Concurenței.

El a adăugat că această directivă va fi transpusă în legislația națională până la finele acestui an sau, cel mai târziu, începutul lui 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Ionut Onet, președinte PSD Satu Mare: “Se vede, incompentența și indiferența crasă pe care o arată acești habarniști față de țară”

Președintele interimar al PSD Satu Mare, Ionuț Oneț, a trimis mass mediei sătmărene o informare de presă prin care critică, în termeni duri, deciziile...

Săli speciale pentru elevii cu temperatura peste 37,3 °C, care se prezintă la examenele naționale

Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Rodica-Luminița Barcari, a declarat pentru stiriedu.ro că ,,Facem niște săli speciale în care copii cu...

“Peste 130.000 de firme se vor închide definitiv după 1 iunie!”

Deputatul PSD Ioana Bran atrage atenția că dacă guvernul nu va lua măsuri economice rapide și ferme, după 1 iunie în România peste 850.000...

Sportul poate reveni la normal!

Pandemia de coronavirus a bulversat lumea sportului - majoritatea competițiilor au fost amânate sau anulate, culminând cu EURO 2020 și Jocurile Olimpice de la...

Bayern se impune în Der Klassiker

Victorie la limita obtinuta de Bayern Munchen, marti seara, pe terenul rivalei la titlu Borussia Dortmund. Unicul gol al meciului disputat cu portiile inchise pe...