More

    Artişti sătmăreni au expus la Paris

    artisti-satmareni-la-paris

    Cu ocazia Portes Ouvertes (Porţi Deschise), din data de 24 Septembrie 2016, la Paris, a avut loc inaugurarea colecţiei de artă Opera Society One, pusă în scenă de artiştii Darida Gabrieli şi Oşan Cristian, alături de care expun Norma Trif, Paul Oşan şi invitatul special al acestui eveniment, Smaranda Milu Nemethi.

    Cei 5 artişti români, deşi din generaţii diferite, absolvenţi ai liceului de artă Aurel Popp din Satu Mare, uniţi sub umbrela conceptului Opera Society One, şi-au expus creaţiile într-un spaţiu expoziţional pus la dispoziţia lor de către artista pariziană Ghislaine Escande.

    În anul 1999, în incinta filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, a avut loc prima expoziţie din seria Opera Society One, intitulată “Preludiu”, unde Darida Gabrieli şi Smaranda Milu Nemethi şi-au prezentat primele viziuni artistice. Expoziţia “Preludiu” a fost prima din seria de expoziţii care au urmat.

    O nouă expoziţie, intitulată “Reception”, în 2013, cu participarea artiştilor Darida Gabrieli şi Cristian Oşan, la Paris, reprezintă al doilea moment important de structură pentru Opera Society One.

    În 2016, în mod firesc, urmează expoziţia “Uvertura”, marcată prin participarea a cinci artişti sătmăreni la Paris, în cadrul evenimentului Portes Ouvertes: Darida Gabrieli, Cristian Oşan, Paul Oşan, Norma Trif şi Smaranda Milu Nemethi.

    În cadrul scenei Opera Society One, invitată speciala este Smaranda Milu Nemethi. Ea participă cu colecţia de picturi Lucruri Mărunte, la care a lucrat timp de doi ani, după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Diagnosticul a ajutat-o să înţeleagă că lucrurile invizibile de fiecare zi, acele lucruri mărunte cotidiene sunt cele care au puterea să înfrumuseţeze viaţa oricui.

    “Preludiu”, “Reception” şi “Uvertura” constituie fundaţia unei structuri artistice în perpetua evoluţie,  care se dezvoltă urmând modelul unei opere muzicale şi este pusă în scenă de fiecare dată cu preţiozitatea, fastul şi precizia impuse de ocazie.

    Expoziţia este integrată într-o acţiune Portes Ouvertes a artiştilor parizieni, în cadrul căreia publicul este invitat să viziteze nu numai expoziţiile de artă propuse de artişti dar şi însuşi spaţiul în care acestea au fost create.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE