Blonde Avalanche 2016, la Satu Mareexercitii-militare2

Locuitorii din comuna Odoreu au avut parte ieri de o desfășurare de forțe militare mai rar întâlnite. Cea de-a patra zi a operaţiunii Blonde Avalanche de la Satu Mare a început ieri dimineaţă la Mărtineşti, unde pe malul Someşului este simulată intervenţia militarilor din patru ţări în caz de inundaţii.

Inundații  devastatoare
S-a simulat practic o situație de urgență produsă de inundații. Militarii au ridicat două poduri peste râul Someş, mai multe podeţe, au lucrat la consolidarea digului şi au salvat victime. De asemenea, a fost realizată o instalație de potabilizare a apei, a fost organizată o tabără pentru sinistrați, a fost consolidat digul râului Someș și a fost stins un incendiu. Un elicopter al Ministerului Apărării Naţionale a preluat mai mulţi răniţi pe care i-a transportat la spital.

Peste 200 de militari, majoritatea de la Batalionul 52 Geniu Satu Mare, dar și din țări precum Ungaria, Ucraina și Slovacia, au cooperat pentru diminuarea consecințelor catastrofei naturale produsă de inundații.

Prin acest exerciţiu se urmăreşte reacţia şi colaborarea echipelor de militari din patru ţări, în caz de dezastre naţionale, potrivit celor precizate de comandantul acestui exercițiu, general-locotenentul Cristian Cernea.

”Este un efort comun al militarilor din modulul românesc, în primul rând, al Batalionului Tisa, peste 160 de militari, dar și subunități aparținând Ungariei, Slovaciei și Ucrainei. Exercițiul s-a desfășurat pe mai multe platforme de lucru, iar concluzia finală este că se dorește însumarea eforturilor acestor subunități astfel încât în caz de dezastre naturale sau anumite incidente aparținând zonei riverane râului Tisa să putem să rezolvăm niște chestiuni în comun și să salvăm populația și bunurile materiale. Se dorește, începând din acest an, o politică a ușilor deschise din partea românească, dar și extinderea către bazinul fluviului Dunărea. Probabil această extindere va fi posibilă începând din anul următor”, a spus general-locotenentul Cristian Cernea.

Al patrulea exercițiu organizat în România
Acesta a mai spus că România organizează pentru a patra oară un astfel de exercițiu, o dată la patru ani și plusul de experiență din ultimele trei ediții s-a putut vedea ieri în acest exercițiu.

exercitii-militare

”Au fost niște situații care nu s-au mai repetat anii trecuți. În 2012, exercițiul s-a desfășurat la Brăila, pe bazinul dunărean, dar de data aceasta am vrut să schimbăm locul de desfășurare și pentru a nu repeta anumite chestiuni, ci pentru plusul de imagine pe care militarii din Garnizoana Satu Mare, aici avem Batalionul 52 Geniu, îl pot avea față de efortul general”, a mai spus coordonatorul exercițiului de la Satu Mare. Și șefii celorlalte subunități militare au apreciat modul în care militarii din cele patru țări au colaborat și reușita acestui exercițiu.

Blonde Avalanche 2016 s-a încheiat cu o ceremonie în cadrul căreia au avut loc înaintări în grad, au fost premiați cei implicați în organizarea exercițiului, printre care și prefectul Radu Bud, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Rus.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts