Manifestări APM la Satu Mare de Ziua Europeană fără Mașini și Ziua Curățenieiapm11

Cu ocazia evenimentelor ecologice Ziua Europeană fără Maşini şi Ziua Mondială a Curăţeniei, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, în parteneriat cu cu Instituția Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Satu Mare, Primăria Odoreu, Liceul de Artă Aurel Popp, Asociația Nomad Kajak și Centrul de Recreere “Kentaur” din Atea, Transurban Satu Mare a desfăşurat sâmbătă 24.09.2016, începând cu ora 9.00 până seara la ora 20.00. ample acțiuni ecologice care au fost recompensate de comunitatea sătmăreană prin participarea numerosaă de aproximativ 200 de cetăţeni de toate vârstele, unii pe jos alţii cu bicicletele, cu căruţele cu autobuze au aşteptat cu nerăbdare să fie parte la manifestaţiile oferite de organizatori .

Startul acţiunilor s-a dat la ora 10.00 la Mărtineşti pe amplasamentul viitoarei zone de picnic a comunei Mărtineşti unde primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, în calitate de gazdă, a salutat participanţii după care directorul APM, Elisabeta Bekessy, organizatoarea manifestaţiilor, a prezentat semnificaţiile evenimentelor ecologice punctând faptul că toate acţiunile care se vor desfăşura la Mărtineşti reprezintă piatra de temelie a viitoarei zone de picnic care se va realiza cu respectarea prevederilor legii picnicului şi a cărei predare oficială va avea loc în 2017 cu ocazia celor două evenimente ecologice Ziua Europeană fără Maşini şi Ziua Mondială a Curăţeniei. Au urmat luări de cuvânt a oficialităţilor: din partea Instituţiei Prefectului managerul public Cristian Mariţa, care a transmis mesajul prefectului Radu Bud, a urmat Mariana Săsăran din partea ISJ Satu Mare, apoi Raluca Mocanu din partea CCR Logistics SRL Bucureşti.

Primul moment al festivităţilor a fost un program artistic susţinut de Liceul de Artă Aurel Popp după care pe malul Someşului s-a dat startul concursului de pictură cu participarea a 12 tineri de la Liceul de Artă Aurel Popp. Elisabeta Bekessy a prezenat succint modul în care s-a desfăşurat în anul şcolar 2015-2016 competiţia “Cel mai tare la reciclare” după care a urmat prezentarea mijloacelor de transport pe apă realizate din flacoane de plastic de către şcolile câştigătoare ale competiţiei şi anume: Şcoala Gimnazială Valea Vinului, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Şcoala Gimnazială nr.3 Carei şi Liceul de Artă Aurel Popp. Lucrările echipajelor au fost recompensate cu diplome şi tichete valorice oferite de Centrul de recreere Kentaur din Atea.

În urma evaluării cantităţilor de deşeuri reciclabile colectate în anul şcolar 2015-2016 şi predate la reciclare, în cantitate de 72,5 tone, Instituţia Prefectului, ca apreciere a muncii susţinute şi a efortului depus de comunitatea sătmăreană în domeniul gestiunii deşeurilor, a oferit distincţii pentru “Şcoala anului” , “Localitatea anului” şi “Colectorul anului” , distincţii materializate prin câte o plachetă din ceramică şi diplome de onoare. Astfel, Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Satu Mare, a fost desemnată : “Şcoala anului” . Primarul Kiss Zoltan a preluat distinţia “ Localitatea anului” acordată comunei Berveni şi, nu în ultimul rând, firma ALPIN SRL Satu Mare a fost desemnat “Colectorul anului” distincţie preluată de Marcel Mărculescu. În semn de apreciere la adresa colectivului APM, Instituţia Prefectului a oferit instituţiei placheta APM preluată de conducătorul instituţiei d-na Elisabeta Bekessy.

Şcolile câştigătoare şi şcoala anului vor beneficia de o excursie la Vasarosnameny Ungaria în perioada 30.09.2016 şi 02.10.2016.

A urmat lansarea pe Someş a mijloacelor de transport realizate de tineri din materiale reciclabile alături de caiacele Asociaţiei Nomad Kajak care au dus pe Someş mesajele evenimentelor.

Strădania viitorilor oameni de artă a fost motivată cu diplome şi o excursie gratuită la Tabăra Ecologică de la Tarna Mare, urmând ca cele 12 picturi să fie expuse la Complexul de educaţie ecologică “Casa verde” din Grădina Romei.

Cu sprijinul Centrului de Recreere Kentaur din Atea, mulţi tineri în special copii au practicat călăritul având la dispoziţie un cal de rasă şi mersul cu căruţa trasă de un cal ponei .

Momentul final al acţiunilor de la Mărtineşti a fost masa câmpenească oferită de Primăria Odoreu.

În contextul programului , în perioada premergătoare evenimentelor, reprezentanţii Primăriei Odoreu împreună cu cetăţenii care beneficiază de ajutor social au ecologizat zona , acţiune care a fost continuată de colectivul APM prin colectarea deşeurilor reciclabile rezultate în urma manifestaţiilor, pentru care au fost amenajate două puncte de colectare dotate cu containere speciale pentru hârtie, plastic şi sticlă.

Suita acţiunilor au continuat la ora 14.00 când Elisabeta Bekessy a dat startul mersului cu bicicletele de la cap pod Golescu, mal stâng Someş, de unde un număr de circa 50 de biciclişti s-au deplasat la Oar, unde, la trecerea de frontieră au întâmpinat un număr de 80 de biciclişti din Ungaria însoţiţi de Meszaros Imre, reprezentantul Ministerului Dezvoltării din Ungaria, şi Dienes Csilla, primarul comunei Szamossalyi din Ungaria. Delegaţia a fost întâmpinată şi de Iuliu Ilyes, primar al comunei Vetiş, precum şi de consilieri locali şi judeţeni.

După servirea gogoşilor tradiţionale oferite de Primăria Vetiş, alaiul şi-a continuat drumul spre Satu Mare, unde la intrarea în palatal administrativ au fost primiţi de Tamas Altfater – subprefectul judeţului Satu Mare, Csaba Pataki –preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Rus – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, şi Adrian Albu- viceprimarul municipiului Satu Mare.

A urmat apoi în sala mică a Consiliului Judeţean un dialog între oficialităţi, ocazie cu care Csaba Pataki a subliniat importanţa realizării de pontoane şi zone de agrement de-a lungul râului Someş pentru care APM Satu Mare a şi realizat studiile necesare şi totodată importanţa legării celor două cursuri de apă Someş şi Tur prin piste pentru biciclişti prin proiecte cu finanţare europeană, pentru care a purtat deja discuţii cu câţiva primari.

După dialogul constructiv, a urmat vizitarea Catedralei Romano Catolice unde delegaţia a fost primită de Harsvalvi Otto, a urmat apoi vizitarea Bisericii cu lanţuri unde preotul Kaszanicki Csongor a prezentat istoricul bisericii, apoi a urmat Turnul pompierilor şi nu în ultimul rând delegaţia a vizitat şi Teatrul de Nord unde dl. director administrativ Stier Peter a oferit vizitatorilor clipe de neuitat prin prezentarea clădirii reabilitate a teatrului de Nord Satu Mare.

La finalul manifestaţiilor, Meszaros Imre a mulţumit organizatorilor pentru primirea făcută şi ne-a asigurat de sprijinul Ministerului Dezvoltării în organizarea şi a altor acţiuni comune în beneficiul mediului.

Participarea numeroasă la manifestaţiile dedicate evenimentelor ecologice denotă faptul că am reuşit, să contribuim şi noi la reducerea efectelor schimbărilor climatice.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts