Noile proceduri privind adopția unui copiladoptie

Procedurile pentru adoptarea unui copil au fost simplificate, astfel că, odată cu aceasta, a fost redus și timpul necesar pentru îndeplinirea acestui deziderat. Acum familiile care vor să adopte un copil o pot face mai ușor. Chiar și așa, însă, reprezentanții instituțiilor din domeniu spun că procedurile ar putea fi simplificate și mai mult.

Modificări ca formă și procedură
Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoș, a precizat că s-au produs modificări în legislația privind adoptarea unui copil atât ca formă cât și ca procedură.

Astfel, termenul de valabilitate pentru atestarea unei familii care vrea să adopte un copil a crescut de la un an la doi ani. Astfel că, acum, familiile atestate nu mai sunt nevoite să reia procedura după un an de zile ca și până acum. De asemenea, o modificare importantă a legii constă în faptul că un copil poate fi declarat eligibil după numai șase luni în cazul în care părinții săi, în special mama, nu-și manifestă în acest interval de timp intenția de a-și lua copilul acasă. În acest caz, copilul poate fi declarat adoptabil după numai 6 luni.

În ceea ce privește procedura, aceasta se face acum electronic. Toate acestea duc la scurtarea timpului de adopție a unui copil.

Aproape 50 de cereri de adopție
În prezent, în județul Satu Mare sunt depuse 48 de cereri, din partea a tot atâtea familii pentru a adopta un copil. De asemenea, sunt declarați adoptabili 59 de copii din județ.

Directorul DGASPC spune că familiile își doresc să adopte copii mici, de până la doi ani, pentru că vor să îi educe încă de la o vârstă fragedă. Însă sunt foarte multe cazuri în care, după potrivirea teoretică, părinții adoptivi să nu se potrivească practic cu copilul ce urma a fi adoptat.

Noua Lege a Adopțiilor specifică faptul că o familie poate renunța la un copil de cel mult 5 ori, în urma nepotrivirii practice, după care i se interzice dreptul de a adopta un copil.

În general, familiile își doresc un copil sănătos, copiii cu probleme de sănătate sau cu un anume grad de handicap nefiind doriți pentru adopție.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts