More


  O franțuzoaică, voluntară pentru nevoiașii sătmăreni

  - Advertisement -

  voluntara

  La doar 21 de ani, Alexia Bernard are în spate cinci ani de voluntariat. A ales să urmeze cursurile unei facultăți pentru a deveni asistent social iar ultimul an și l-a petrecut la Asociația Stea, într-un stagiu de voluntariat prin Serviciul Civic – un program al statului francez care oferă tinerilor posibilitatea de a câștiga experiență în domeniul lor de interes. Alexia a lucrat încă de la vârsta de 16 ani cu persoane cu handicap, cu copii aflați în conflicte cu familiile lor, cu săraci la un centru de zi în Franța.

  În urma activităților Asociației Stea, din județul Satu Mare, se nasc mereu povești frumoase de viață și bune învățături pentru noi toți. Un bun exemplu de urmat este Alexia Bernard, care la vârsta de 21 de ani are în spate cinci ani de voluntariat. După ce s-a înscris la facultate, prin Serviciul Civic, program al statului francez care oferă tinerilor posibilitatea de a câștiga experiență în domeniul lor de interes, Alexia și-a petrecut ultimul an la Asociația Stea. În toate cele 12 luni, aceasta a oferit tot ce a avut mai bun tuturor celor care au avut nevoie, iar ea a câștigat mai mult decât dublu: liniște și împlinire sufletească.

  Alexia și-a început munca de voluntariat de la vârsta de 16 ani când a lucrat cu persoane cu handicap, cu copii aflați în conflicte cu familiile lor și cu săracii de la un centru de zi din Franța.

  ”Munca la centrul de zi era asemănătoare cu ceea ce faceți voi aici, la Stea. Și acolo se punea baza pe igienă (să le oferim posibilitatea de a se spala, haine de schimb, produse de igienă și alte lucruri necesare), după care treptat îi redirecționam înspre instituțiile abilitate. La fel ca și noi, și Asociația Stea este o punte de legătură între stradă și serviciile sociale”, povestește Alexia.

  Tânăra a ales stagiul de voluntariat în Satu Mare deoarece își dorea să experimenteze munca de voluntariat și în altă țară. După un an de muncă printre sătmăreni, Alexia nu regretă nici o clipă alegerea făcută la venirea în România.

  “Am învățat o altă limbă, cultură, mi-am deschis orizonturile, am experimentat fel și fel de situații. A fost frumos la Stea pentru că echipa este deschisă la idei noi, la sugestii. Am putut să ne punem în practică ideile. Stagiul acesta m-a făcut să capăt mai multă încredere în mine, mă întorc acasă mai bogată din toate punctele de vedere, mai ales sufletește”, a spus tânăra.

  Având în vedere lipsa de speranță și neîmplinirea cu care trăiește societatea în acest moment, Alexia la vârsta de doar 21 de ani este un bun exemplu că se poate trăi frumos și că bogăția cea mai mare este, într-adevăr, cea sufletească.

  “Este foarte important pentru mine să-mi ajut semenii. Dacă am reușit să ating frumos viața cuiva, sunt împăcată sufletește. Este ca un tablou: punem sămânța și așteptăm să iasă planta. Uneori iese repede, rezultatele se văd rapid. Alteori durează și ani de zile. Problema este că în munca unui asistent social nu se văd rezultatele imediat. Lumea se așteaptă la minuni dar cine lucrează în acest domeniu știe că uneori e nevoie de ani și ani pentru a salva destinul unui om. Și dacă am reușit să ajutăm, oricât de puțin, suntem fericiți. Când tu ajuți pe alții, de fapt te ajuți pe tine. E vorba de comunitate și solidaritate”, a mărturisit Alexia.

  Despărțirea de copiii de la Asociația Stea a fost extrem de grea pentru Alexia, însă aceasta are certitudinea că se va întoarce în Satu Mare, la Asociație. Munca ei va continua de acum în Franța cu alți nevoiași, cu alte suflete.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img