More


  Românii care ocolesc actul de cultură

  =

  Concluzia din titlu este susţinută de „Barometrul de Consum Cultural 2015” lansat la începutul acestei săptămâni de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Culegerea datelor a fost efectuată în perioada 5 – 22 noiembrie 2015. Eşantionul naţional a avut un volum de 1.067 de persoane cu vârsta de 14 ani şi peste, având o marjă teoretică de eroare de plus/minus 3% , la un nivel de încredere de 95%.

  Potrivit Barometrului, aproximativ 55 % din populaţie consideră că instituţiile publice de cultură desfăşoară o activitate importantă pentru comunitate, 58% din tineri au participat la evenimente dedicate artelor vizuale desfăşurate pe stradă, iar consumul muzical a crescut cu 7% în 2015. Totuşi, pe primul loc se situează privitul la TV (96%), vizionarea de filme TV (84%), ascultarea de muzică (75%), urmate de lectura de ziare (42%), reviste (32%) sau cărţi.

  Oricum s-ar putea crede, aceste cifre nu sunt în măsură să ofere motive de mare mândrie sau satisfacţie. Pe de altă parte, 79% dintre repondenţi nu au ştiut să numească niciun artist vizual contemporan, iar 80% din populaţie nu a fost niciodată la cinematograf în ultimul an, ceea ce nu se poate pune doar pe seama faptului că slaba reţea de cinematografe publice sau private la nivel naţional face ca aproximativ 50 % din populaţie să nu poată avea acces la un cinematograf în localitatea de domiciliu. În aceeaşi ordine de idei, percepţia despre artele vizuale manifestă încă un interes prea scăzut pentru achiziţionarea de obiecte de artă sau albume de artă şi un interes mult prea scăzut faţă de estetica spaţiului domestic şi public.

  Menţionăm că Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală în subordinea Ministerului Culturii este singurul institut naţional care are ca obiective studierea, cercetare şi furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii. Iar rezultatele au o importanţă esenţială, sau s-ar cuveni să aibă, în stabilirea strategiilor locale şi regionale în acest domeniu de activitate.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img