Sătmăreanul care aduce o nouă viziune în cultura vinului din Româniaimre-szakacs1

În 2014 Imre Szakacs – Orha, Imi pentru prieteni, înfiinţa la Satu Mare, în premieră naţională, Wine-in-Business, o divizie de educaţie în cultura vinului din cadrul Asociaţiei Consult Scolari. Creat ca un centru de formare, primul acreditat WSET din ţară de acest fel, Wine-in-Business este şi astăzi o sursă de inspiraţie şi de cunoaştere pentru toţi elevii săi, internaţionali sau nu.

Imi este trainer autorizat WSET, după cum este şi general manager la Wine-in-Business şi Consult Scolari. “ Ca să înţeleagă mai bine oamenii ce fac eu ar fi bine să le prezint domeniul de activitate a al WSET, adică Wine and Spirit Education Trust. Cu o experienţă de peste 40 de ani, WSET este lider mondial în programele educaţionale de calificare în lumea vinurilor şi a spirtoaselor. Are sediul la Londra şi filiale în mai toată lumea iar materialele de curs sunt foarte sistematizate şi revizuite la un interval de 3 ani. Sistemul de predare WSET se compune din diferite nivele: WSET Level 1 Award in Wines (QCF), WSET Level 2 Award in Wines and Spirits (QCF), WSET Level 3 Award in Wines and Spirits (QCF), Diploma Course, Diploma of Honours, The Institute of Masters of Wine. Deşi am început doar de doi ani, cursurile s-au bucurat de o mare popularitate,  iubitorii vinului de la noi având acces la Level 1 şi 2 (fie ambele, fie primul nivel), şi recent – în premieră absolută la noi – , Wine-in-Business a obţinut autorizarea internaţională pentru a susţine Level 3”, ne lămureşte Imi.

imre-szakacs4

Multă muncă, rezultate pe măsură
Sigur că pentru a ajunge la acest nivel este nevoie de multă muncă, perseverenţă şi abilitatea de a selecta un foarte vast volum de informaţii. După ce a terminat colegiul de ziaristică „Ady Endre” din Oradea şi a absolvit Studii Americane din cadrul Universităţii „Eotvos Lorand” din Budapesta, Imre a intrat în contact cu ceea ce se cheamă cultura vinului. Astfel că în perioada 2014-2015 a obţinut diploma WSET, Weinakademie Osterreich, Austria, după care în 2015 a urmat WSET Certified Educator, Londra şi urmează să obbţină în 4-5 ani “doctoratul” în cultura vinului, The Institute of Masters of Wine (în prezent în toată lumea sunt 354 MW în 28 de ţări, el fiind singurul din România care va avea o astfel de calificare). Sătmăreanul se specializează în străinătate, în ţări cu mare tradiţie în cultura viţei de vie precum Franţa (Valea Ronului şi Bordeaux) Portugalia (Douro), Spania ( Priorat şi Rioja) iar anul viitor, în martie, urmează să ţină cursuri, timp de două săptămâni, în Argentina. “ Mă bucur că tot mai multe persoane sunt intersate de cursuri, ei vrând să afle tot mai multe despre vin. Într-o proporţie covârşitoare, de 80%, am avut la cursuri iubitori de vin pur şi simplu, iar profesionişti din industrie cam 20%.Ultimii sunt oamenii din domeniu – reprezentanţi ai cramelor, proprietari de restaurante, wine shop-uri şi wine bar-uri, somelieri, agenţi de vânzări – oameni care au legături directe cu industria. Ei sunt în special cei care urmează Level 3, ce oferă cunoştinţe aprofundate despre stiluri diferite de vinuri ale lumii şi marketing, potenţialul lor de învechire al vinurilor, preţuri. Cursanţii învaţă degustarea Systematic Approach. Se degustă circa 100 de vinuri, spumante şi spirtoase. Examenul constă în întrebări – o parte teoretică –  şi degustarea a două vinuri cu note complete. Dacă vrei să ai o afacere cu vinuri de import sau să fii capabil să plasezi vinurile româneşti în context internaţional, Level 3 este indispensabil” ne spune specialistul.

România este pe drumul cel bun în cultura vinului
Imi ne-a mărturisit că România este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte cultura vinului. El ne spune că sunt tot mai multe evenimente cu si despre vin: degustări, seri de jazz cu vin, oenotourisme, târguri de vin, plimbări prin podgorii. Cu alte cuvinte există o frenezie a vinului pe piaţa internă.

imre-szakacs3

De asemenea tot de la el aflăm că România şi în special judeţul Satu Mare are un potenţial extraordinar în ceea ce priveşte industria vinului însă este nevoie de timp şi răbdare pentru ca vinul românesc să intre pe deplin pe piaţa internaţională. “ Am avut ocazia să degust multe sortimente de vin la viaţa mea însă vă spun cinstit că vinurile din judeţul Satu Mare şi aici mă refer la cele din zona viticolă Beltiug, Dobra, Halmeu şi chiar Ardud au un potenţial nebănuit. Trebuie doar să avem abilitatea şi răbdarea necesară să le plasăm pe piaţă”, afirmă Imre.

Tot de la el am aflat că la Ardud are un hectar de viţă de vie, o moştenire de familie pe care o administrează cu soţia şi părinţii lui. “Mi-ar plăcea să obţin aici Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon si Merlot, vreo 2000 de sticle dar asta se face în timp, eu estimez în aproximativ 20 de ani. Ce a început tatăl meu, duc eu mai departe, apoi sunt sigur că fiul şi nepotul meu vor face treabă bună. Dar sunt răbdător, iau lucrurile step by step, nu-mi place să-mi fac planuri nerealiste.” punctează Imi.

Un rocker convins
Pe lângă marea pasiune a culturii vinului, pe care doreşte să o împărtăşească la tot mai multă lume, Imi este şi un mare iubitor de muzică rock. Însă trebuie spus că el nu doar o ascultă ci chiar o şi interpretează. În liceu a fost solistul trupei Inborn pentru ca acest “microb” să persiste şi mai târziu chiar şi după ce şi-a întemeiat o familie. “ Iubesc rockul, ascult muzică cu patimă şi acuma, Iron Maiden, The Cure, Depeche Mode, AHA, Duran Duran, Muse fiind printre preferinţe, după cum dacă am ocazia chiar urc pe scenă şi mai şi cânt. Am făcut-o cu trupa Lift şi cu ceva ani în urmă cu trupa Bismarck Sinking, o formaţie de indie piano rock, cu care am avut câteva experienţe nemaipomenite”, rememorează Imi.

Nicolae Ghişan

imre-szakacs

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts