More



  Expoziție de excepție la Muzeul de Artă Satu Mare

  expo

  Muzeul de Artă va găzdui azi vernisajul expoziției ”Un drum cât o sută de vieți”, o manifestare de excepție ce face parte din programul ”Reflections” – inclus în proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 – având ca temă principală reconstituirea memoriei individuale și cunoașterea istoriei colective prin poveștile istoriei personale.

  Expoziția reprezintă un mod inedit și spectaculos de prezentare a istoriei, a modului în care viața fiecărui om poate să fie dramatic afectată de hotărârile politice și istorice. Prin intermediul documentelor și fotografiilor de familie, artista Renée Renard descoperă rădăcinile și istoria familiei sale, ce provine din urmașii coloniștilor germani și francezi stabiliți în Banat, în secolul XVIII. Istoria individuală a familiei (bunici deportați în Rusia, străbunici deportați în Bărăgan, tată condamnat la muncă forțată la Canal, mamă exmatriculată din facultate) este pusă în contextul unei istorii colective asemănătoare pentru perioada de după cel de-al doilea război mondial (aproximativ 68.000 de persoane deportate în Rusia, 40.320 de persoane deportate în Bărăgan, 100.000 persoane condamnate de-a lungul anilor la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, un număr considerabil de tineri exmatriculați din instituțiile de învățământ superior).

  Lucrări ale artistei Renée Renard, din proiectul “Un drum cât o sută de vieți”, au fost selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/ Franţa, Evora/ Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/ Spania, Klaipedia/ Lituania, Lousã şi Candal/ Portugalia, Denton (Tx)/ SUA, Salonic şi Veria/ Grecia, Xi’an/ China, Portet-Sur-Garonne/ Franța), iar o lucrăre din seria “Rădăcini” a obținut premiul primăriei din Portet-Sur-Garonne/Franța, cu ocazia Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016).

  În expoziția de la Satu Mare artista Renée Renard realizează și o descriere metaforică a lucrărilor sale, ce reprezintă în fond povestea familiei, devenită istorie: „este povestea familiei mele franceze din Tomnatic, cu rădăcini în Lorena secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat „plecare”, „despărţire”, „dezrădăcinare”. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în pemanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce „acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă”, spune Renée Renard.

  Organizatorii proiectului sunt Daniela Bălu și Diana Kinces, de la Muzeul Județean Satu Mare, în colaborare cu Forumul Democrat German Satu Mare și Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”, sub egida Consiliului Județean Satu Mare. Expoziția este deschisă în perioada 28 ianuarie, ora 17 – 12 februarie 2017, la Muzeul de Artă, P-ța Libertății nr. 21.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE