More  Numărul șomerilor a crescut în această perioadă

  AJOFM

  Anul 2016 s-a încheiat în județul Satu Mare cu o ușoară creștere a ratei șomajului. Peste 6.000 de sătmăreni sunt înregistrați în baza Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

  Numărul șomerilor, în creștere
  Efectele disponibilizărilor în domenii precum agricultura sau construcțiile sunt resimțite și în județul Satu Mare. ”La sfârșitul anului 2016 situația șomerilor, în evidență și plată, la nivelul județului Satu Mare se prezintă astfel: total șomeri înregistrați – 6.095 de persoane, din care șomeri în plată 716 persoane. Rata șomajului la nivelul județului Satu Mare, la data de 31 decembrie, a fost de 4,03%, în ușoară creștere datorită disponibilizărilor din domeniul construcțiilor și agriculturii, în această perioadă”, a declarat Simona Derșidan, directorul AJOFM Satu Mare.

  Bursa Locurilor de Muncă, și în acest an
  Pentru a veni în sprijinul sătmărenilor, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă dorește să organizeze și în acest an două burse a locurilor de muncă. ”În programul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt preconizate din partea agenției să organizăm două burse a locurilor de muncă, Bursa Generală a Locurilor de Muncă din luna aprilie și, în luna septembrie sau octombrie, Bursa Absolvenților. La solicitarea agenților economici care au declarate locuri de muncă vacante, agenția poate să organizeze burse pe domenii de activitate, la solicitarea acestora, cu condiția de a ne înștiința din timp pentru că Agenția Județeană trebuie să informeze forul superior de orice organizare la solicitarea agenților economici”, a mai adăugat Simona Derșidan, directorul AJOFM Satu Mare.

  Tinerii pot încheia un contract de ucenicie la locul de muncă
  Ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani care, din voință proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificări. Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului în toate condițiile necesare formării profesionale.

  Durata contractului
  Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul fără a putea fi mai mică de: -12 luni pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1; -24 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; – 36 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3.

  Salariul pe baza contractului de ucenicie
  Salariul de bază lunar, stabilit prin contractul de ucenicie, este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țara în vigoare. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie pe perioada derulării acestuia poate solicita și beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE