More  Vasile Lucaciu, sărbătorit la el acasă

  Spun locuitorii din Apa că, de când este primar Radu Trandafir, s-a adus un suflu nou în comună şi a început să fie valorificată literatura, istoria şi cultura, în general.

  Împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Vasile Lucaciu a făcut din 22 ianuarie una dintre cele mai însemnate sărbători cunoscute de locuitorii din Apa. Şi asta, în preajma lui 24 Ianuarie, zi simţită şi trăită din plin de ei, alături de întreg poporul român.

  Începutul a fost de mare solemnitate, la bustul marelui tribun, apărător al drepturilor românilor, bust aflat în curtea casei memoriale “Vasile Lucaciu”. Primarul, însoţit de oaspeţi însemnaţi, amintindu-l pe dl. deputat Romeo Nicoară, care m-a impresionat prin cuvintele de recunoştinţă pentru Vasile Lucaciu şi faptele sale, a fost cel care a coordonat depunerile de coroane sub faldurile tricolore ale drapelelor şi eşarfei ce-o purta! Moment important în viaţa comunei, fiind prezenţi copii, elevi, cadre didactice, locuitori şi un grup de elevi îmbrăcaţi în straie maramureşene, chiar din Şişeşti. Activităţile s-au mutat la Centrul cultural, local proaspăt terminat şi pregătit special pentru astfel de evenimente. M-a impresionat mulţimea de oameni, care a umplut imensa încăpere până la refuz, fiind peste 600 de persoane, venite de pretutindeni. Interesant este că a domnit o linişte frumoasă, dovedindu-se educaţia participanţilor. S-a vorbit frumos despre Vasile Lucaciu, pe fondul unor proiecţii ce vizau scene, fotografii şi locuri, toate legate de viaţa, activitatea şi suferinţele marelui tribun al românilor. Frumoase cuvinte au fost rostite de directorul Muzeului Judeţean, dl. Felician Pop, şi de reprezentanta Muzeului de istorie a Maramureşului. Scena s-a umplut de grupul de elevi de la şcoala din Apa, îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale, care au încântat publicul printr-un reuşit montaj literar-muzical, cu texte ce-l vizau pe Vasile Lucaciu. Am văzut câtă mândrie şi optimism se citea pe feţele copiilor, prin trăirile lor sufleteşti. Un moment ce a stârnit interes a fost poemul lui Daniel Bogar, interpretat chiar de el. Tânărul poet a înţeles profund importanţa lui Vasile Lucaciu în viaţa şi dăinuirea noastră: “Există în fiecare din noi/ Un sentiment,/ Durat în stânca iubirii şi recunoştinţei./ Un om s-a ridicat pentru neamul său,/ Atunci când nimeni nu mai vedea/ Niciun răsărit,/ Şi sufletul său singuratic plutea/ Ca o pânză tricoloră/ Peste o lume/ Ce-şi înghiţise toate/ Lacrimile… … O inimă adâncită/ În rosturi./ Fierbinte, curată, iubitoare…/ Care a început să bată/ În chiar ziua venirii sale pe lume./”.

  Montajul realizat de elevii din Şişeşti a trezit inimile spectatorilor, care băteau la unison cu cele ale micilor şi bine pregătiţilor artişti din Maramureş.

  Surpriza plăcută au realizat-o membrii Cenaclului literar “Afirmarea” din Satu Mare, care au prezentat poeme special dedicate lui Vasile Lucaciu, pe fundal muzical şi interpretări de melodii apreciate de public ale d-nei Georgeta Govor, Angela Munteanu, alături de poemul superb al lui Cornel Burcea.

  Sigur, m-au interesat impresiile oamenilor din sală şi la ieşire am vorbit cu câţiva cunoscuţi şi cu mulţi total necunoscuţi mie. Impresia generală este că, în Apa, astfel de evenimente n-au avut loc şi că au rămas impresionaţi de localul Centrului cultural şi de frumosul spectacol oferit. Un tânăr mi-a spus că a fost “foarte atent şi acum ştie cine a fost Vasile Lucaciu”.

  Voi încerca să realizez o emisiune cu tot ce am filmat, deoarece ar fi păcat ca să nu arătăm lumii ce se poate face într-o comună cu atâta istorie, cu atâta aplecare spre cultură, comună cu poeţi, scriitori, pictori şi oameni ce au făcut cinste localităţii Apa. Nu-mi rămâne decât să scriu aceste rânduri de felicitare a primarului şi Consiliului local, a şcolii şi mai ales a locuitorilor din Apa!

  S-au revărsat râuri de fulgi şi versuri frumoase, precum sufletele învolburate ale interpreţilor, încărcate de sincere sentimente faţă de Vasile Lucaciu, de neamul său şi iubire de semeni. Aşa se explică faptul că sala întreagă a cântat “Doina lui Lucaciu”. Ce frumos!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE