More


  Autoritățile sătmărene, pregătite să acționeze în cazul unor inundații

  - Advertisement -

  inundatii

  Stațiile de pompare ale ANIF de pe întreg teritoriul județului Satu Mare vor fi pornite în cazul în care se vor înregistra inundații la Satu Mare. Luni, 6 februarie 2017, de la ora 10,00 în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ Satu Mare, s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. Şedinţa condusă de către subprefectul Altfatter Tamás a fost convocată în vederea adoptării Hotărârii Nr. 2 din 06.02.2017 privind înlăturarea efectelor produse de revărsări din ape interne cu staţiile de pompare de desecare din administrarea A.N.I.F. Satu Mare.

  Pompele de desecare
  Începând cu data emiterii prezentei hotărâri, pentru înlăturarea efectelor produse de revărsări din ape pe terenurile agricole şi neagricole, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare-Filiala Judeţeană Satu Mare, la nevoie, în caz de necesitate va pune sub tensiune şi va porni următoarele staţii de pompare de desecare: Moftin, Berveni, 4 Domăneşti, 5 Domăneşti, 6 Căpleni, 2 Moftin, Terebeşti, Ghilvaci, Bercu, Botiz, Mesteacăn, Porumbeşti, Drăguşeni, Micula, Cer, Gherţa, Turulung, Dindeşti, Someşeni.

  Potrivit informării A.N.I.F., în perioada 02-06 februarie 2017 judeţul Satu Mare s-a confruntat cu precipitaţii care s-au acumulat, precum şi cu scurgeri importante pe versanţi, influenţate de evoluţia spargerii gheţii, formându-se zăpoare şi sloiuri care au umplut reţeaua de canale din administrarea ANIF Satu Mare. Prin umplerea excesivă a reţelei de canale şi din cauza faptului că ANIF, conform legislaţiei în vigoare, nu poate evacua apa prin pompare decât contracost, pe baza tarifului IF, existând pericolul iminent de revărsări ale apei peste terenurile agricole şi neagricole implicit afectarea unor obiective sociale. În acest sens, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au reunit în şedinţă şi au aprobat în unanimitate pornirea staţiilor de pompare.

  Someșul și Crasna, sub atenția hidrologilor
  Potrivit informării Sistemului de Gospodărire a Apelor Române-Satu Mare, sunt posibile creşteri pe râul Crasna, la Domăneşti, respectiv pe râul Someş, până la atingerea cotelor de atenţie în ambele situaţii.

  sloiuri-somes

  Potrivit prognozei hidrologice emise de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa Cluj-Napoca, precipitaţiile produse în intervalul 02-06 februarie 2017 şi al cedării apei din stratul de zăpadă a dus la formarea de viituri pe toate râurile din bazinul hidrografic Someş, care au produs creşteri semnificative de debite şi niveluri şi au dislocat formaţiunile de gheaţă existente anterior pe cursurile de apă. Viitura generală formată în bazinul hidrografic Someş transportă cantităţi foarte mari de gheaţă (zăpor de gheaţă în mişcare) pe râul Someş şi pe sectorul Ulmeni-frontiera Ungaria. Astfel, în cursul zilei de luni (06.02.2017) la staţia hidrometrică Satu Mare s-au înregistrat cote maxime de 440-490 cm, cu posibilitatea de atingere şi depăşire a cotei de atenţie pe perioada tranzitării zăporului de gheaţă. Se impune astfel urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice la staţia hidrometrică Satu Mare.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img