More  Corul Cappella Giulia din Vatican va concerta la Baia Mare și la Satu Mare

  afis-concert

  Corul Cappella Giulia din Bazilica Sfântul Petru, Vatican, va fi prezent în această lună în Eparhia Greco-Catolică de Maramureș, pentru a concerta la Satu Mare și respectiv Baia Mare. Concertul pascal, cu tema Polifonia Romană, piatră prețioasă a muzicii liturgice, va avea loc duminică, 26 martie 2017, ora 11:30 la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Satu Mare, respectiv ora 18:00, la Biserica Sfânta Cruce din Baia Mare. Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

  Corul Cappella  Giulia – Scurt istoric
  Corul Cappella Giulia acompaniază celebrările liturgice în Bazilica Papală Sfântul Petru, oficiate de Capitlul din Vatican, prin cântări gregoriene și polifonice, oferind serviciilor religioase splendoare și solemnitate deosebită.

  Corul a fost reorganizat de Papa Iuliu al II-lea (de unde provine și numele Capelei) în anul 1513. De-a lungul istoriei, în timpul procesiunilor solemne sau la serviciile religioase cu ocazia Paștelui și a Crăciunului pontificate de Sfântul Părinte, Corul Cappella Giulia și Corul Cappella Sistina asistau împreună și interveneau în momente diferite. Componența corului de atunci era de 4 bași, 4 tenori, 4 contratenori (12) și 6 soprane pueri cantores.

  În zilele noastre, menirea Corului rămâne aceea de a acompania celebrările solemne din Bazilica Papală Sfântul Petru ale Capitlului din Vatican (corpul canonicilor din Bazilică).

  Cei mai recenți dirijori ai Corului Cappella Giulia sunt: maestrul Armando Renzi (1960-1979) și maestrul Pablo Colino (1980-2006).

  Componența Corului: cor viril (40 membri) și cor mixt (16 membri).

  Dirijor: Jafet Ramon Ortega Trillo.

  Pianist titular al Bazilicii Sfântul Petru: Goettsche James Edward.

  Prefect al Canonicilor Capitlului din Vatican și Responsabil al Corului: Rev. Mons. Tarcisio Cola.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE