More


  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea avocaţilor

  - Advertisement -

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri noua lege privind profesia de avocat. Conform noilor prevederi, procurorii nu mai pot ridica înscrisuri care conţin comunicări dintre avocaţi şi clienţii acestora.

  Potrivit actului normativ, avocaţilor nu le pot fi ridicate sau confiscate ‘’înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client’’.

  Excepţia potrivit căreia, totuşi, avocaţilor le puteau fi ridicate sau confiscate înscrisuri, ‘’ în situaţia în care din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei’’, a fost eliminată în plen la iniţiativa deputatului UDMR Mate Andras Levente.

  O altă prevedere a legii statuează că ‘’raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute în art. 139 ali. (2) din Codul de procedură penală’’.

  De asemenea, potrivit noii legi, avocaţii sunt exceptaţi de la denunţarea infracţiunilor ‘’despre care iau la cunoştinţă în exercitarea profesiei’’, cu excepţia celor de ‘’omor, ucidere din culpă sau altă infracţiune care a avut ca urmare moartea unei persoane; genocid, infracţiuni contra umanităţii sau infracţiuni de război contra persoanelor şi cele prevăzute de art. 32-38 din legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului’’.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img