More  Regatul Unit – un partener esențial; Guvernul se va implica în protejarea drepturilor și intereselor românilor din UK

  grindeanu

  Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanșează procesul de ieșire din Uniunea Europeană, afirmă prim-ministrul Sorin Grindeanu, care subliniază că Regatul Unit este și va rămâne un partener esențial pentru România, iar Executivul de la București se va implica activ în protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români în UK.

  “Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor și instituțiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părți, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană și Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetățenilor români în Marea Britanie’, a declarat prim-ministrul Grindeanu, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

  Totodată, Executivul se va implica în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu Regatul Unit post Brexit și în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

  De asemenea, va acționa cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalitățile de cooperare cu Regatul Unit în spațiul economic european, menținerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie, cât și ale celor britanici din Uniune.

  “Pentru România, Regatul Unit este un partener esențial și așa va rămâne. Țările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaștere a legăturilor speciale și a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internațional. Dorim aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate și de apărare, cât și pe cea privind dezvoltarea cooperării economice și intensificarea prezenței culturale britanice în România”, a precizat premierul Grindeanu.
  O prioritate pentru Executivul român, conform sursei citate, este reprezentarea și protejarea intereselor cetățenilor români din Marea Britanie. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunității românești și cu autoritățile britanice.
  În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părții române de a coopera cu autoritățile britanice și cu instituțiile europene pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie.

  “Suntem preocupați de protecția drepturilor și a intereselor cetățenilor români care trăiesc, lucrează și studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal și echitabil pentru cetățenii români în raport cu cetățenii celorlalte state membre”, a susținut ministrul Andreea Păstîrnac.

  În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului a fost constituit un mecanism inter-ministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general și mandatele sectoriale ale României și să urmărească procesul de negociere a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, se menționează în comunicat.

  Acest mecanism are un Consiliu inter-ministerial pentru Brexit — care va oferi liniile politice pentru definirea pozițiilor României, mandatul general și mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de prim-ministru și coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componența lui vor face parte mai multe ministere.

  Se adaugă Comitetul de pilotaj, care va urmări procesul de negociere UE-UK, Comitetul de coordonare a afacerilor europene, care va asigura o informare constantă a tuturor ministerelor și va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale, dar și Grupuri de lucru inter-ministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru vor urmări fundamentarea poziției României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulație a persoanelor, implicațiile la nivelul bugetului UE, relațiile externe și de securitate.

  În comunicat de precizează că acest mecanism inter-ministerial a fost aprobat printr-un Memorandum adoptat de Guvern în ședința din 22 martie, în condițiile în care dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană, precum și exemplul altor state au arătat importanța organizării, la nivel național, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.

  Decizia a fost luată și în condițiile în care, potrivit proiectului calendarului de negociere, finalizarea procesului Brexit se va suprapune cu perioada deținerii președinției Consiliului UE de către România (semestrul I 2019), fapt ce potențează rolul țării noastre în cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea UK.

  “Uniunea Europeană are nevoie de un nou suflu, de o reformă care să o facă să răspundă provocărilor momentului, să garanteze dezvoltarea economică, mai multă coeziune și reducerea decalajelor între țările membre, care să îi aducă, astfel, mai multă legitimitate în fața propriilor cetățeni. UE nu poate continua fără sprijinul propriilor cetățeni. Noi înșine, pe plan intern, avem nevoie de sprijinul tuturor cetățenilor pentru a susține eficient interesele României în proiectul european. Cred că nu există alternativă la acest drum”, a concluzionat prim-ministrul Sorin Grindeanu.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE