More


  Invitată de Dragnea la guvernare, UDMR pune pe masa PSD-ALDE un proiect exploziv

  - Advertisement -

  dragnea

  Un proiect de lege prin care minorităţile primesc drepturi sporite este condiţia pe care o pune UDMR pentru a intra la guvernare alături de PSD şi ALDE, la invitaţia lui Liviu Dragnea.

  Mai exact, este vorba de o serie de modificări ale legii administraţiei publice locale, depuse marţi la parlament, care prevăd scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituţii publice, precum şi instituirea unui prag alternativ, precum şi inscripţionarea în limba cetăţenilor minorităţilor a denumirii localităţilor, străzilor şi spaţiilor publice., scrie Gândul.

  De asemenea, actul normativ interzice orice modificare a limitelor teritoriale a comunelor, oraşelor sau judeţelor, care are ca scop schimbarea ponderii cetăţenilor minorităţilor naţionale din unitatea admninistrativ-teritorială în cauză. Totodată, ţine de decizia exclusivă a autorităţilor publice locale pot adopta şi folosi alte insemne şi simboluri reprezentative pentru minoritate, alături de însemnele oficiale ale României şi ale unităţii administrative teritoriale.

  Această ultimă prevedere ar putea rezolva problema steagurilor secuieşti, asupra cărora UDMR şi PSD s-a înţeles şi în trecut, în timpul Guvernării Ponta, dar care nu a fost rezolvată din punct de vedere legislativ nici acum. Potrivit unor surse din Uniune, proiectul legislativ, semnat de 30 de senatori şi deputaţi UDMR, a fost transmis în urmă cu aproape trei săptămâni liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, iar o susţinere a acestora echivalează cu decizia intrării maghiarilor lui Kelemen Hunor la Guvernare, mai scrie Gândul.

  Cei 30 de senatori şi deputaţi UDMR îşi justifică iniţiativa prin faptul că propunerea îmbunătăţeşte cadrul legislativ pentru a asigura utilizarea limbii materne în administraţia publică locală şi serviciile deconcentrate, invocându-se carta limbilor regionale şi minoritare a Consiliului Europei, ratificată de România.

  Proiectul legislativ depus marţi a fost trimis însă spre consultare liderilor PSD şi ALDE în săptămâna premergătoare Congresului UDMR, unde Liviu Dragnea a transmis o invitaţie Uniunii de a face pasul următor, respectiv intrarea la Guvernare.

  Deocamdată, niciunul dintre cei doi nu a prezentat o poziţie oficială pe marginea proiectului UDMR. Însă, unul din aşii din mâneca UDMR este un proces câştigat în februarie la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg în faţa Comisiei Europene, în cazul iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa(FUEN), al cărui vicepreşedinte este Kelemen Hunor.

  După decizia Curţii, Comisia a deschis procedura de iniţiativă în cazul tematicilor, dintre care unele se regăsesc şi în proiectul de lege depus marţi de UDMR, susţin surse din Uniune. De altfel, la congresul FUEN de săptămâna trecută a fost lansată oficial campania de strângere a semnăturilor pentru susţinerea Iniţiativei Minority SafePack, iar UDMR pregăteşte o campanie de informare în acest sens, care urmează să fie derulată pe perioada verii.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img