More


  Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru România

  - Advertisement -

  descărcare

  Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru România, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu ocazia unei vizite de lucru pe care a efectuat-o la Haga.

  În cadrul consultărilor cu Bert Koenders, ministrul olandez al afacerilor externe, au fost dezbătute principalele subiecte de interes aflate pe agenda europeană, precum și aspecte referitoare la valorificarea oportunităților de consolidare a cooperării româno-olandeze, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, miercuri, AGERPRES.

  Ana Birchall a subliniat că țara noastră este un partener care contribuie substanțial la asigurarea securității UE, având interesul de a coopera în următoarea perioadă pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea avansării dosarului Schengen.

  “Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru România. Considerăm că aderarea noastră va fi o contribuție valoroasă la obiectivele de securitate ale UE. Contăm pe sprijinul Olandei în perioada care urmează, astfel ca în cel scurt timp să se ajungă la o soluție favorabilă în acest dosar, pentru că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la spațiul Schengen din 2010”, a declarat ministrul român.

  Cei doi interlocutori au salutat existența unor abordări similare în multiple domenii de interes comun, iar oficialul român a reliefat importanța dezvoltării dialogului în plan european.

  “Într-un context în care căutăm soluțiile cele mai bune pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului european, întărirea cooperării noastre este esențială în vederea identificării celor mai bune soluții, în acord cu așteptările cetățenilor. Trebuie să comunicăm mai bine cu cetățenii pe teme europene”, a spus Ana Birchall.

  În privința dezbaterilor actuale referitoare la viitorul proiectului european, partea română a evidențiat contribuția activă a României la eforturile de revigorare a proiectului european, în baza unei abordări axate pe necesitatea prezervării unității, solidarității și coeziunii europene, a principiilor și valorilor fundamentale proiectului european, se mai menționează în comunicatul MAE.

  Referitor la Brexit, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat necesitatea asigurării unui acord echilibrat între Uniunea Europeană și Marea Britanie, în care toate cele patru libertăți ale pieței unice să fie pe deplin respectate.

  “Este important să fie identificate soluții pentru discuții constructive, astfel încât să se poată ajunge la un acord economic avantajos pentru ambele părți și la o formulă de a păstra Marea Britanie cât mai aproape de Uniunea Europeană, în mod special în ce privește aspectele care țin de securitate”, a precizat Ana Birchall.

  În cadrul întrevederii cu eurodeputatul olandez Hans van Baalen, ministrul român a salutat rezultatul alegerilor parlamentare și a urat succes în formarea unei coaliții pro-europene.

  Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut și o întrevedere cu Malik Azmani, parlamentar olandez și președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Reprezentanților, ocazie cu care a subliniat importanța abordărilor comune româno-olandeze în dosarele europene actuale. Oficialul român a vorbit despre pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului UE de către România, în 2019, arătând că vot fi folosite exemplele pozitive oferite de către celelalte state care au deținut anterior mandatul.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img