More  Peştera Gheţarul Focul Viu, splendoarea din Munţii Apuseni

  pestera 1

  Un decor feeric, o drumeţie care să–ţi meargă la inimă şi un joc al naturii care transformă gheaţa într-un bulgăre de flăcări. Toate acestea fac din Peştera Focul Viu un loc pe care merită să-l vizitezi.

  Peştera Gheţarul de la Focul Viu se află în Munţii Bihor, pe Valea Galbenă, la 500 de metri spre NV-V de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier. Face parte din Parcul Natural Apuseni, este compusă din două săli, iar accesul în interior se face pe o scară de lemn. Sala Mare, cu o înălţime de 46 metri şi o lungime de 68 metri, adăposteşte în mijloc un impresionant gheţar de 25.000 de metri cubi.

  Pentru a înţelege de unde i se trage numele trebuie să mergeti la peşteră pe la orele prânzului, atunci când razele soarelui, care pătrund prin spărtura din boltă, se reflectă în gheţă dând impresia că aceasta s-a transformat într-un foc uriaş, un foc viu. Cunoscută în vechile descrieri şi sub denumirea de Peştera Eschimoşilor, grota este alcătuita din două săli. În timp ce Sala Mică adăposteşte stalagmite, adevarata vrajă se petrece în Sala Mare acolo unde se află impresionantul bloc de gheaţă precum şi trunchiuri de copaci care au căzut prin fereastra din boltă. În latura din dreapta se deschide un fel de crevasă, extrem de periculoasă, de 20 metri adâncime care nu poate fi coborată decât cu ajutorul scărilor speologice.

  pestera 2

  Intervalul orar în care locul devine spectaculos este între orele 13.30 și 14.30 când razele soarelui pătrund în peșteră. O altă recomandare este să vă îmbrăcați cu haine groase deoarece în peșteră este foarte frig.

  Cum se ajunge la peşteră
  La Peștera Focul Viu ajungeți dacă mergeți pe DN 76 Oradea-Deva, iar la Sudrigiu urmați indicatoarele spre Padiș. Peștera este situată în Munții Bihorului, la o înalțime de 1165 metri în apropiere de Vârful Piatra Galbenii, la 5 km de baza turistică Padiș. Accesul se face cu mașina pe drumul forestier Bălăleasa – Valea Seacă, apoi pe jos sau cu bicicleta încă 2 km urmând marcajul cu bandă roșie.

  pestera 4

  Rezervaţia Cheile Galbenei, întinsă pe o suprafaţă de peste şase hectare este o formaţiune calcaroasă de chei aflată în ramura nordică a Munţilor Bihorului. Sub Pietrele Galbenei se întinde o pădure de fag, presărată cu mici poiene pline de flori. Zona se întinde până la Valea Galbenei şi este cunoscută sub numele de Poiana Florilor. Pentru a ajunge aici se merge pe Drumul Naţional 76 Oradea-Deva, iar în Sudrigiu se coteşte stânga spre Padiş. O noapte de cazare în zonă nu depăşeşte 70 de lei de persoană, cu mic dejun inclus.

  O altă cale de acces este din comuna Arieşeni. Din centrul localităţii se merge pe drumul pietruit ce trece printre magazine şi primărie, urcând pe valea Cobleşului prin satul Faţa Cristesei până în satul Cobleş. Marcajul turistic ce trebuie urmat este triunghi galben. Pentru cei care doresc să mai scurteze din drum, se poate înainta cu maşina din Arieşeni până în Cobleş iar de la magazinul din sat se urmează în continuare drumul ce urcă pe Valea Gojii iar apoi coboară pe Valea Luncşoarei până la intrarea în Cheile Galbenei. De aici se merge spre Poiana Florilor şi apoi se ajunge la peştera Focul Viu.

  pestera 5

  Legenda
  Ca mai toate locurile frumoase din Apuseni, şi Pestera Focului Viu stă sub semnul vechilor povestiri despre eroi de staturi formidabile care au trăit în vremurile de demult în aceste zone. Una dintre legende vorbeşte despre o familie de uriaşi pe care Decebal a adăpostit-o în Apuseni cu condiţia ca aceasta să-i păzească aurul ascuns în peşteră. Într-o zi, oamenii care au venit să fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mâncare otrăvita. Băiatul a murit, dar nici prădătorii nu au avut o soartă mai bună, găsindu-şi sfârsitul sub bolovanii care s-au prăvălit peste ei atunci când au intrat în peşteră. De durere că şi-a pierdut copilul, bătrânul uriaş a început să răscolească pământul şi aşa s-au format toate văile, dealurile şi peşterile din zonă.

  Nicolae Ghișan

  pestera 3

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE