Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică din apropierea Phenianului/ Japonia: Acest act reprezintă o provocare excesivă

racheta-agni-v-india-afp

Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică care ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei, la doar trei zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, informează BBC News.


UPDATE 03:38- Racheta balistică a fost lansată din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Aceasta ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri şi a atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit Armatei sud-coreene.

Comandamentul SUA din Pacific a precizat iniţial că proiectilul ar fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune. Cu toate acestea, ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a afirmat că Guvernul de la Tokyo este de părere că Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală, relatează postul japonez NHK.

În tot acest timp, Guvernul japonez a emis o alertă, cunoscută sub numele de ”J-Alert”, ţinând cont că racheta balistică a trecut peste insula Hokkaido, aflată în nordul Japoniei. Ulterior, racheta a ajuns în oceanul Pacific.


În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul general al Executivului japonez, Yoshihide Suga, a afirmat că acest act reprezintă o ”provocare excesivă”.

”Aceste provocări repetate din partea Coreei de Nord sunt inacceptabile”, a afirmat Suga.

Această rachetă este mult mai dezvoltată în comparaţie cu cea lansată la 29 august, care a parcurs doar 2.700 de kilometri, atingând altitudinea de 550 de kilometri.

Experţii au atras atenţia că această rachetă balistică, lansată vineri de Coreea de Nord, are capacitatea să atingă insula Guam, care se află la 3.400 de kilometri de Phenian.

Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că Donald Trump a fost informat de acest test al nord-coreenilor.

În cei aproape şase ani de când este la putere, Kim Jong-un a testat mai multe rachete decât tatăl şi bunicul său la un loc.

______________________________________________________________________

Autorităţile japoneze au anunţat că racheta balistică ar fi traversat spaţiul său aerian şi au cerut cetăţenilor să se adăpostească, relatează presa din Japonia. Luna trecută, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică ce a traversat teritoriul Japoniei, gest pe care oficialii din Tokyo l-au catalogat drept o ”ameninţare fără precedent” la adresa statului nipon.

Oficialii sud-coreeni şi cei ai Statelor Unite analizează detaliile acestui test, potrivit Yonhap. Recent, Seulul a avertizat în privinţa unor noi teste pe care Phenianul urmează să le efectueze, iar ca reacţie, Armata sud-coreeană a desfăşurat mai multe exerciţii militare în Marea Japoniei.

Administraţia prezidenţială din Coreea de Sud a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Acest nou test al Phenianului vine după ce, la 12 septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. Cu o săptămână mai devreme, regimul de la Phenian a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai mare test nuclear.

Joi, Organizaţia Comitetul de pace Coreea Asia-Pacific (KAPPC) din Coreea de Nord a cerut “anihilarea agresorilor imperialişti americani” şi transformarea Statelor Unite în “cenuşă şi întuneric”. În plus, organizaţia nord-coreeană a afirmat că Japonia “ar trebui scufundată în mare de bomba nucelară a Juche”, făcând referire la filozofia naţională nord-coreeană, Juche, sau bizuire numai pe forţele şi resursele proprii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

APEL UMANITAR! Motociclistul RĂNIT în accidentul de la Mărtinești are nevoie de SÂNGE. Este în stare gravă

Victima accidentului de joi seara de la Mărtinești, motrociclistul Vasile Roatiș se află în stare foarte gravă la „Institutul Inimii” din Cluj-Napoca. Pentru a...

PREMIERĂ Prima localitate din județ cu WI-FI GRATUIT pe stradă. Costuri ZERO

Orașul Ardud este prima localitate din județul Satu Mare care are Wi-Fi gratuit pe stradă. Astfel, ardidanii, pot intra pe internet de pe telefonul...

FOTOGALERIE. Echipa PSD Satu Mare a vorbit azi la Tășnad despre Viorica Dăncilă, viitorul președinte al României

Echipa de campanie a PSD Satui Mare a vorbit astăzi cu oamenii din Tășnad despre viitorul președinte al României, Viorica Dăncilă, și toți tășnădenii...

FOTOGALERIE. Echipa PSD s-a întâlnit cu oșenii, la târgul din Turț. Ce își doresc OȘENII

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, consilierul județean Gheorghe Ciocan, viceprimarul din Racșa, Petre Flueraș, și președintele PSD Turț, Dumitru Filimon, s-au întâlnit...

FOTOGALERIE. Pompierii sătmăreni și-au DEMONSTRAT încă odată OMENIA. NU au STAT pe gânduri ci au REACȚIONAT rapid

Pompierii sătmăreni și-au mai demonstrat încă odată, nu credem că mai area nevoie, omenia. Chiar dacă nu le intrau neapărat în atribuțiuni, pompierii sătmăreni...