More


  Dreptul la educație al românilor din Ucraina este restricționat

  =

  ioana bran

  Adoptarea Legii Educației 3419-D în Ucraina a stârnit îngrijorare în Parlamentul României, întrucât ea restricționează în mare măsură dreptul la educație în limba maternă pentru comunitatea de români. Cu scopul militării pentru remedierea acestei situații, în Parlament s-a acționat deja. Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a explicat, printr-o postare pe o rețea de socializare, care este situația obiectivă.

  “În cadrul ședinței comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a fost votată în unanimitate Declarația Parlamentului României referitoare la adoptarea Legii educației în Ucraina. Reamintind asupra faptului că România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Ucraina precum și Tratatul din 1997 cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, Parlamentul României urmărește cu îngrijorare Legea Educației 3419-D recent adoptată în Rada Supremă. Prin Legea Educației 3419-D se limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru comunitatea autohtonă formată din 400 000 de români din Ucraina. S-a constituit o delegație formată din 19 parlamentari, senatori și deputați, care se vor deplasa în Ucraina, pentru a iniția un dialog politic cu autoritățile ucrainene competente, în scopul soluționării conform standardelor europene a situației menționate” – a scris deputatul Ioana Bran.

  În semn de compasiune față de românii din Ucraina aflați în această circumstanță nefavorabilă, speranțele oamenilor politici din România se îndreaptă către modificarea acestei legi în timp util și în spiritul democratic european.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img