Destrămarea UE şi posibile conflicte în Europa, printre scenariile de risc evocate de armata germană

44375533 – berlin, brandenburg gate, germany

Specialiştii armatei Germaniei analizează o serie de scenarii de risc pentru următoarele decenii, inclusiv destrămarea Uniunii Europene şi ajungerea la o situaţie de “confruntări multipolare”, chiar şi între ţările vest şi est-europene, arată documente citate de revista Der Spiegel.

Experţii armatei germane au elaborat un document de peste 100 de pagini intitulat “Perspective Strategice 2040” în care evocă şase scenarii fictive de risc.

Potrivit specialiştilor germani, există riscul ca în următoarele decenii Europa să ajungă la o situaţie de “confruntări multipolare”, “în care Uniunea Europeană să se destrame”, iar Germania să intre într-un “mod reactiv”. Proiecţiile fictive descriu o lume în care ordinea internaţională “se va fi erodat după zeci de ani de instabilitate”, în contextul valorilor diferite la nivel mondial şi al opririi procesului de globalizare.

“Extinderea Uniunii Europene s-a oprit, iar multe state au părăsit Blocul comunitar. Europa şi-a pierdut competitivitatea pe plan mondial. Comunitatea internaţională lipsită de ordine, uneori haotică şi expusă conflictelor a modificat fundamental mediul de securitate în Germania şi Europa”, este unul dintre scenariile fictive luate în calcul de strategii militari germani.

Un alt scenariu fictiv evocat de armata germană este cel al unui conflict “Vest contra Est”, în care state estice membre ale Uniunii Europene încetează integrarea, iar altele se alătură unui “Bloc estic”.

O altă perspectivă este cea a situaţiei “competiţiei multipolare”, în care extremismul ar fi în ascensiune, iar unele ţări europene ar putea opta pentru “adoptarea modelului capitalismului de stat din Rusia”.

Autorii documentului armatei germane nu stabilesc nicio direcţie concretă, precizând că sunt scenarii de risc pur fictive, dar care sunt “plauzibile pentru anii 2040”, conform publicaţiei Der Spiegel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Nu vă lăsați prostiți!!!

Nu vă lăsați prostiți!!! Acesta este mesajul pe care patronul unei dintre cele mai cunoscute firme din Satu Mare îl transmite sătmărenilor. La mijloc...

FOTOGALERIE. MANIFESTARE. Sătmărenii, prezenți în număr mare la a noua ediție a Festivalului ”Din dragoste pentru frumos”

Capitala Franței a găzduit, la acest sfârșit de săptămână, cea de a noua ediție a Festivalului ”Din Dragoste pentru frumos”. La fel ca și...

FOTOGALERIE. Echipa de campanie a PSD s-a întâlnit azi cu sătmărenii din Piața de Vechituri

Reprezentanții echipei de campanie a PSD Satu Mare, coordonată de vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Radu Roca, au vorbit astăzi cu oamenii...

VIGILENȚĂ. Agresor PERICULOS, ARESTAT la Petea. I-au pus CĂTUȘELE direct în vamă

Polițiștii de frontieră din cadrul PTF Petea au identificat și predat autorităților competente un cetățean român, căutat de autoritățile din România pentru săvârşirea de...

FOTO. Satu Mare, PLACA TURNANTĂ a IMIGRAȚIEI ILEGALE. Trei imigranți, FORȚAU GRANIȚA

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au reținut trei cetățeni din Sri Lanka, doi bărbați și o femeie, care au încercat să...