More


  FOTO. Fiscul, acuzat că închide afaceri la Satu Mare. Ce spune familia Berende

  - Advertisement -

  Familia Berende are tradiție în prelucrarea și tăbăcirea pieilor din 1912, însă acum problemele pe care le are cu Finanțele o obligă să-și mute firmele și producția în Republica Moldova. Familia Berende vrea să tragă un semnal de alarmă și să arate că, în ciuda celor întâmplate, nu se vor da bătuți și vor merge mai departe în Instanță pentru a-și face dreptate.

  Controale peste controale

  Afacerea pe care o are familia Berende sunt preluate de la bunici. Toată viața au muncit pentru a ridica aceste firme, au lucrat cu drag, au investit timp și bani, însă acum au ajuns la limita răbdării. Controale peste controle și amenzi pe care nu le pot plăti, și nici nu au de ce să le plătescă.

  ”Grupul nostru de firme, în total șapte firme, care toate se ocupă cu piele și încălțăminte, în ultimii trei ani de zile au fost supuse la o serie de controale din partea Antifraudă din Oradea și care s-au finalizat cu alte controale ale ANAF Satu Mare prin care s-a stabilit în mod abuziv niște sume uriașe de plată, sume pe care de fapt nu le datorăm. De pildă, prin tăierea codului de TVA la o singură firmă a stabilit suplimentar de plată un milion de lei. Inspectorul fiscal care au venit aici a spus că el nu poate să spună un milion de lei de plată cu prejudiciu zero. Omul s-a înscris în concediu medical pentru că a spus că nu vrea să mă aibă pe conștiință.

  Când s-a tăiat codul TVA, tu trebuie să plătești la tot ce s-a adunat înainte. Este o măsură total abuzivă. Toate acestea durează din 2014. Cred că sunt vreo 40 de persoane care au venit și ne-au controlat, pe perioade lungi, controale care țineau aproape un an de zile”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Irina Berende, acționar la grupul de firme a familiei cu același nume.

  Peste 700 de angajați, concediați

  Ulterior, reprezentanții Finanțelor a dat dreptate familiei Berende dar a fost tardiv. Firmele familiei Berende a dat afară peste 700 de angajați din cauza problemelor pe care le-a avut cu Fiscul românesc.

  ”Acum Instanța ne dă dreptate că în 2016 ni s-a luat abuziv codul TVA. Dar în momentul de față noi nu mai avem obiectul muncii, pentru că angajații i-am dat afară deja. Decizia a fost clară. Stop, sute de oameni afară, în șomaj. Am avut 780 de angajați și acum nu știu dacă mai suntem 40”, a mai arătat Irina Berende.

  Toate acestea s-au petrecut în condițiile în care firmele familiei Berende nu au avut niciodată vreo legătură sau contract cu statul. Familia Berende este de părere că tăvălugul controalelor s-a pornit pentru că, cu siguranță, au deranjat pe cineva.

  Semnal de alarmă

  Familia Berende vrea să tragă un semnal de alarmă atât pentru firmele pe care le reprezintă, cât și pentru alte firme. Sunt siguri că de asemenea tratament au parte și alți producători însă nu au curajul să o spună.

  ”În situația noastră sunt mai multe firme dar nu au curajul să ridice capul. Sunt convinsă că și alte firme au avut parte de același tratament ca și noi, însă nu au curaj să o spună. Au fost călcate în picioare toate drepturile. Corecția care trebuie să se aplice agenților economici trebuie să fie de natură să îi ajute să poată plăti și să meargă mai departe nu să se închidă”, mai spune Irina Berende.

  Familia Berende este decisă să atace în instanță toate penalitățile impuse în urma controalelor celor de la Finanțe și Antifraudă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img