EXCLUSIVITATE! Electrolux se află în pragul GREVEI GENERALE. Negocierile au EȘUAT

Negocierile între conducerea fabricii Electrolux și Sindicatul Samus din incinta fabricii au căzut astăzi. Fabrica se află în pragul grevei generale iar sindicaliști vor înregistra mâine, la ITM, un conflict de muncă.

Redectorii GNV au încercat să afle date exacte de la conducerea Sindicatului Samus, însă președintele acestuia, Sorin Faur, a refuzat să ofere orice informații. Acesta a precizat că există o înțelegere că, pe durata desfășurării negocierilor pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, nu se vor oferi informații în spațiul public.

În această situație, redactorii GNV au aflat informații pe surse dar care sunt cât se poate de corecte.

Astăzi a avut ultima rundă de negocieri între patronat și sindicat. Sindicaliștii au avut șapte puncte:

La primele două puncte, cel referitor la rămânerea contractului colectiv de muncă în forma de anul trecut și acordarea de compensații pentru ca salariile nete să nu sufere modificări s-a ajuns la un oarecare înțelegere.

Însă primul punct de conflict a fost cel referitor la creșterea salariilor. Sindicaliștii au cerut o creștere salarială de 11%, bazat pe prognoza INS, însă conducerea a propus creștere salarială de zero, însă au oferit un bonus de prezență de 2,5%.

S-a mai cerut să se asigure transportul muncitorilor sau să se deconteze abonamentele pentru transport, așa cum fac tot mai multe firme din județ, s-a mai cerut plata orelor suplimentare cu 200% și nu 175%, și tichete de vacanță, creșterea valorii acestora de la 500 de lei, anul trecut, la 880 pentru acest an. Toate aceste puncte au fost refuzate de conducerea fabricii Electrolux.

Cu oferta făcută de patronat, sindicaliștii s-au prezentat la muncitori și i-au întrebat dacă vor să o accepte. Însă majoritatea angajaților din fabrică au spus că nu acceptă această ofertă.

În această situație, va fi declanșat conflictul colectiv de muncă. Acesta va fi înregistrat la ITM chiar în cursul zilei de mâine.

După ce acest conflict de muncă va fi înregistrat, în termen de aproximativ o săptămână se va încerca stingerea acestuia.

Dacă nu se va reuși, în cel mult zece zile există posibilitatea să fie declanșată prima grevă de avertisment, de două ore, iar în maxim două săptămâni este posibil să fie declanșată greva generală.

Marea majoritate a muncitorilor Electrolux, a căror salarii medii sunt de circa 2.400 de lei brut, sunt pregătiți de grevă generală.

Ultima acțiune de protest de o asemenea amploare a avut loc în 20 ianuarie 2012 și a durat aproape o lună de zile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Intervenție ISU Satu Mare! Bărbat scos dintr-un canal de pe Ostrovului!

O intervenție mai puțin obișnuită au avut, în această după amiază, pompierii sătmăreni. Solicitați să intervină pentru a extrage o persoană căzută într-un canal, pe...

ALARMĂ. EXPLOZIE de COVID-19 la Satu Mare. Șase cazuri într-o SINGURĂ ZI

Se poate spune că la Satu Mare avem parte de o adevărată explozie de cazuri confirmate de coronavirus. Într-o singură zi, numărul acestor cazuri...

FOTO. ACCIDENT. A intrat cu TIRUL într-o CASĂ. Undeva în JUDEȚ

Un accident ce se putea solda cu victime omenești s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3.00, pe DN 19....

FLORIILE la catolici. O SĂRBĂTOARE însemnată

Duminică, 5 martie 2020, credincioșii catolici și cei reformați din lumea întreagă celebrează Duminica Floriilor, care deschide ciclul sărbătorilor pascale. Pentru biserica Romano Catolică,...

FOTOGALERIE. PRIMELE Imagini din Laboratorul COVID-19 din Satu Mare. TESTĂRI, în scurt timp

Prefectura Satu Mare a prezentat primele Imagini din laboratorul în care se vor prelucra cât de curând testele Covid19, din incinta Spitalului Județean de...