EXCLUSIVITATE! Electrolux se află în pragul GREVEI GENERALE. Negocierile au EȘUAT

Negocierile între conducerea fabricii Electrolux și Sindicatul Samus din incinta fabricii au căzut astăzi. Fabrica se află în pragul grevei generale iar sindicaliști vor înregistra mâine, la ITM, un conflict de muncă.

Redectorii GNV au încercat să afle date exacte de la conducerea Sindicatului Samus, însă președintele acestuia, Sorin Faur, a refuzat să ofere orice informații. Acesta a precizat că există o înțelegere că, pe durata desfășurării negocierilor pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, nu se vor oferi informații în spațiul public.

În această situație, redactorii GNV au aflat informații pe surse dar care sunt cât se poate de corecte.

Astăzi a avut ultima rundă de negocieri între patronat și sindicat. Sindicaliștii au avut șapte puncte:

La primele două puncte, cel referitor la rămânerea contractului colectiv de muncă în forma de anul trecut și acordarea de compensații pentru ca salariile nete să nu sufere modificări s-a ajuns la un oarecare înțelegere.

Însă primul punct de conflict a fost cel referitor la creșterea salariilor. Sindicaliștii au cerut o creștere salarială de 11%, bazat pe prognoza INS, însă conducerea a propus creștere salarială de zero, însă au oferit un bonus de prezență de 2,5%.

S-a mai cerut să se asigure transportul muncitorilor sau să se deconteze abonamentele pentru transport, așa cum fac tot mai multe firme din județ, s-a mai cerut plata orelor suplimentare cu 200% și nu 175%, și tichete de vacanță, creșterea valorii acestora de la 500 de lei, anul trecut, la 880 pentru acest an. Toate aceste puncte au fost refuzate de conducerea fabricii Electrolux.

Cu oferta făcută de patronat, sindicaliștii s-au prezentat la muncitori și i-au întrebat dacă vor să o accepte. Însă majoritatea angajaților din fabrică au spus că nu acceptă această ofertă.

În această situație, va fi declanșat conflictul colectiv de muncă. Acesta va fi înregistrat la ITM chiar în cursul zilei de mâine.

După ce acest conflict de muncă va fi înregistrat, în termen de aproximativ o săptămână se va încerca stingerea acestuia.

Dacă nu se va reuși, în cel mult zece zile există posibilitatea să fie declanșată prima grevă de avertisment, de două ore, iar în maxim două săptămâni este posibil să fie declanșată greva generală.

Marea majoritate a muncitorilor Electrolux, a căror salarii medii sunt de circa 2.400 de lei brut, sunt pregătiți de grevă generală.

Ultima acțiune de protest de o asemenea amploare a avut loc în 20 ianuarie 2012 și a durat aproape o lună de zile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Bună ziua, ai fost?

Iar de aici am putea căuta o grămadă de răspunsuri....Unde ? ar fi primul ...apoi după ce citești textul ai varianta doi: Ai fost...ȚEPUIT? Căci...

Futureskills îți oferă șansa dezvoltării profesionale

Salut! Te invit la o provocare: ce ai făcut ultima dată pentru prima dată? Futureskills îți oferă șansa dezvoltării profesionale pe o piață a muncii...

Etapa Baja Satu Mare deschide sezonul 2020

La finalul acestei săptămâni, între 10-12 iulie, Satu Mare va găzdui prima etapă a Campionatul Național de Rally Raid România. Organizatorii evenimentului sunt...

AJF-ul începe înscrierile pentru sezonul viitor

Sâmbătă ar fi trebuit să avem Adunarea Generală a AJF Satu Mare. Totul părea pregătit, conducerea Asociației a încercat să se organizeze conform normelor...

Se redeschid sau nu școlile în septembrie?

Se redeschid sau nu școlile în septembrie? Dacă ajungem la cel mai grav scenariu, acela al unei creșteri exponențiale a cazurilor de coronavirus, e...