FOTOGALERIE. Statuia celui mai cunoscut fotograf din județ, dezvelit de Ziua Culturii Naționale

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Negrești- Oaș, Muzeul Județean Satu Mare și Casa Orășenească de Cultură Negrești- Oaș, a organizat luni 15 ianuarie, la Negrești- Oaș o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naționale, în cadrul căreia a avut loc și dezvelirea statuii artistului fotograf Ioniță G. Andron.

După slujba de sfințire a monumentului au rostit discusuri: vicepreședintele Consiliului Județean- Ioan Rus, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare – Robert Laszlo, managerul Muzeului Județean Satu Mare- Felician Pop și fiica artistului fotograf Ioniță G. Andron- Angela Ivănoiu.

Ioniță G. Andron s-a născut în data de aprilie 1917 în localitatea Racșa din Țara Oașului. A început să realizeze fotografii începând din anul 1934 cu aparatul de fotografia Voigtländer Bessa pe film lat primit de la tatăl său, la început cu colegii de liceu, cu familia, în excursii și la vânătoare, apoi tot mai multe cu țăranii din Racșa și alte sate oșenești.

Profundul atașament pentru satul natal și Țara Oașului și conștientizarea faptului că, acești țărani perpetuează un mod de viață cu rădăcini multiseculare, dar și pasiunea pentru fotografie, au fost motivațiile care l-au determinat pe Ioniță G. Andron să documenteze pe pelicula fotografică realitățile vieții oșenilor.

Fotografiile sale au o valoare deopotrivă documentară și artistică, deși nu a avut studii în domeniul artelor vizuale, a avut un talent artistic remarcat și apreciat de reputați critici de artă, precum Petru Comarnescu, care afirma că este poate cel mai mare fotograf român.

Statuia artistului fotograf a fost realizată de către sculptorul Radu Ciobanu, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...