Proiectul de buget al municipiului Satu Mare pe 2018. Dublu pentru investiții

Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2018, publicat pe prima pagină la secţiunea ”Dezbateri Publice”, este cu peste 20 de milioane de lei mai mic față de cel din anul 2017. Cu toate acestea, cheltuielile la secțiunea ”Dezvoltare” sunt mai mult decât duble față de anul precedent.

Aproape 264 de milioane

Astfel, bugetul pe anul 2018 al Primăriei municipiului Satu Mare, prevăzut în proiect, este de peste 263,8 milioane lei, cu 20,75 milioane lei mai mic față de cel de anul trecut. Tot în scădere, cu circa 2,32 milioane lei, sunt prevăzute și cheltuielile în acest an.

La Secțiunea Dezvoltare, însă, este prevăzut un buget de peste 52 de milioane lei, mai mult decât dublu față de cel de anul trecut (29 milioane lei).

Astfel, în lista obiectivelor de investiții sunt cuprinse, printre altele, 1,69 milioane lei pentru extinderea iluminatului public, 11 milioane lei pentru modernizarea străzilor de pământ și a unor cvartale din cartierele Micro 16 și Carpați II, sau 11 milioane lei pentru începerea lucrărilor la cel de-al treilea pod peste râul Someș.

Străzi și cvartale reabilitate

Dintre străzile de pământ ce vor fi reabilitate sunt strada Depizitelor, zona Cuttuiuș, dar și străzile 1 Iunie, Lunca Sighet, Mărăști, Alexandru Vlahuta, Bixadului, Ceferistilor, Livada, Locomotivei, Masinistilor, Merilor și Ferăstrău.

Cvartalurile ce vor fi modernizate sunt: Cvartalul din spatele blocurilor 1A, 1B, 3A, 3B, 5, 7, 9A,9B, 9C, 11 de pe str Ostrovului; Cvartalul delimitat de str. Independentei – Brasov- Crisului – Somesului; Cvartalul delimitat Str. Brasov – Somesului – Jocului- Jean Luis Calderon; Cvartalul delimitat str. Brasov – Jean Luis Calderon – Besugului, Jocului; Cvartalul delimitat de Str. Independentei – Belsugului – Jocului -Triumph; Cvartaturile delimitatea de str Paulesti – Ganea si alea Clabucet; cvartatul delimitat de str. Lucian Blaga – Bargaului – Ganea și cvartatul delimitat de str Cibinului – Bargaului – Fantanele – Codrului.

De asemenea, a mai afost alocată suma de 5 milioane lei pentru elaborarea de studii de fezabilitate pentru diferite proiecte de investiții, dar și 4,63 milioane lei pentru elaborarea de proiecte tehnice.

La capitolul dotări, în proiectul de buget sunt prevăzute 2,67 milioane lei din care 1,26 milioane lei pentru realizarea de mobilier stradal în parcuri, iar 500.000 lei pentru achiziționarea utilajului de ridicat mașini parcate ilegal.

Reparații capitale

Pentru capitolul reparații capitale sunt prevăzute 4,37 milioane lei, din care 4,52 reparații capitale artere de circulație (3,9 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor la Podul Decebal).

În fine, la capitolul achiziții imobile a fost alocată suma de 1,26 milioane lei din care 1,2 milioane lei vor fi folosiți pentru exproprierile în cazul celui de-al trelea pod peste râul Someș de pe strada Ștrandului.

Cei interesaţi pot transmite, în scris, propuneri, sugestii cu valoare de recomandare privind conţinutul bugetului, în termen de 15 zile de la data publicării, adică până pe data de 24 ianuarie. Sugestiile şi propunerile dumneavoastră vor fi analizate până la data prezentării bugetului în cadrul şedinţei Consiliului local de aprobare a Bugetului local pe anul 2018.

Menţionăm faptul că aceste sume au fost incluse în bugetul municipiului Satu Mare la nivelul necesarului estimat pentru anul 2018, sau la nivelul cheltuielilor realizate la finele anului 2017, urmând să fie modificate în baza comunicărilor care ne vor fi transmise din partea D.G.R.F.P Cluj Napoca, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, respectiv Consiliul Judeţean Satu Mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ULUITOR. Județul Satu Mare se VINDECĂ de COVID-19. Mai sunt EXTREM DE PUȚINE cazuri

Performanță îmbucurătoare la Satu Mare. În acest moment, în judeȚul nostru mai sunt actIve doar două cazuri active de COVID-19. Autoritățile sătmărene au anunțat, în...

Anunt mediu

Societatea TOPAGRAR S.R.L. cu sediul social in loc.CRAIDOROLT  nr.297/A judeţul SM, anunţă solicitarea emiterii Autorizaţiei de Mediu pentru activitatea: CAEN: 0161 – Activitati auxiliare...

Îl punem pe “galben”?

Cam așa sună acum întrebarea lansată de mai mulți șoferi care trec măcar o dată pe zi prin sensul giratoriu de la Economic. Dacă tot...

Vasile Netea – Nae Antonescu, o prietenie exemplară

Legăturile istoricului Vasile Netea (1912-1989) cu judeţul Satu Mare sunt destul de numeroase şi variate. Printre altele, el a scris o lucrare intitulată Ţara...

VESTE BUNĂ!!! Dr. Paula Mare: ”NU AVEM niciun CADRU MEDICAL la spital INFECTAT cu Covid-19!”

Directorul medical al Spitalului județean Satu Mare, dr Paula Mare a declarat luni seara la Nord Vest TV că, cel puțin până la acel...