Reacția UDMR în scandalul Primărie – Prefectură. Prefectul lovește în interesele cetățenilor

 

UDMR Satu Mare reacționează în scandalul dintre Primărie și Prefectură în legătură cu denumirea străzilor din zona Bercu Roșu și Bercu Nou. Prin intermediul unui comunicat de presă, UDMR Satu Mare își spune explicit punctul de vedere față de această situație accentuând faptul că nu acum învață sătmărenii regulile conviețuirii pașnice.

”După cum opinia publică a aflat, în decembrie 2017, prefectul a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local Satu Mare privind atribuirea de nume străzilor din zona Bercu Roșu a municipiului Satu Mare. Prefectul a recunoscut că prin decizia de a ataca hotărârea lovește în interesele unei părți a locuitorilor municipiului, dar a invocat faptul că nu ar fi fost respectate mai multe prevederi legale.

Organizația județeană a UDMR Satu Mare a fost neplăcut surprinsă de atitudinea și acțiunea prefectului  Se știe că lipsa denumiri străzilor din Bercu Roșu îi afectează nu doar pe locuitorii din această zonă. Poliția, pompierii, ambulanța, dar și firmele de curierat, precum și vizitatorii au mari dificultăți de a găsi o adresă în această zonă, astfel că rămâne neclar motivul pentru care prefectul lovește în interesele cetățenilor din municipiul Satu Mare.

Ironic, prefectul își justifică acțiunea invocând Legea administrației publice locale, care prevede expres că în localitățile în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor se va asigura inscripționarea denumirii localității și a instituțiilor publice și în limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective.

Este clar că prefectul transformă o chestiune administrativă într-o dispută cu caracter etnic. Este adevărat că legea face referire doar la dispoziții generale obligatorii, fără a interzice denumirea străzilor în două sau mai multe limbi.Prefectul de Satu Mare îl plagiază astfel pe cel de Mureș, care a invocat motive similare pentru a declanșa un conflict identic cu Primăria și Consiliul Local Târgu Mureș.Trebuie însă să spunem că nu acum învață sătmărenii regulile conviețuirii pașnice! În acest spirit, administrația locală are datoria de a reprezenta, în toate acțiunile sale, interesele cetățenilor, fie că vorbim de români, maghiari,  germani, rromi sau de alte comunități etnice. În acest caz, situația existentă în Bercu Roșu, nerezolvată de decenii întregi, necesita  o soluție urgență!

Organizația județeană a UDMR Satu Mare condamnă orice încercare de a provoca un conflict etnic și apreciază eforturile primarului Kereskényi Gábor și Consiliului Local Satu Mare de a rezolva această problemă. Dacă până la urmă se va ajunge în instanță, suntem convinși că Legea administrației publice locale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare ratificată de România va fi respectată, la fel ca și voința comunității locale.

În orice țară membră UE, administrația locală și centrală au datoria de respecta drepturile cetățenilor, de a le asculta dorințele și de a le reprezenta interesele. Și mai ales să dea dovadă de exigență, corectitudine și respect!

Pataki Csaba

Preşedintele Organizaţiei Judeţene UDMR Satu Mare”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ORDONANȚA MILITARĂ 4. Ce MĂSURI DURE au fost luate

Autoritățile instituie izolare la locul de muncă pentru personalul esențial din sistemul energetic și vor pune la dispoziție spații de cazare pentru personalul medical,...

RESPECT. UNICARM și Vasile Lucuț, o nouă DONAȚIE FABULOASĂ. 20.000 de euro pentru lupta împotriva COVID-19

Compania Unicarm din Satu Mare, în frunte cu patronul Vasile Lucuț, a făcut astăzi o nouă donație fabuloasă. În teledonul organizat astăzi de trustul...

DECESE. Autoritățile mai anunță DOI MORȚI infestați cu coronavirus. S-a ajuns la 42 de cazuri

Autoritățile au anunțat în această seară alte două decese la persoane infectate cu Coronavirus. Numărul decedaților bolnavi de COVID-19 a ajuns la 42 în...

DECIZIE. Toți ANGAJAȚII unui SPITAL din județ, TESTAȚI. Un pacient, declarat POZITIV COVID-19

Toți angajații Spitalului Municipal din Carei vor fi testați după ce un pacient internat aici a fost declarat pozitiv Covid-19. Primarul municipiului Carei le...

CFR introduce suplimentar 11 trenuri, dar SUSPENDĂ alte 100! Care este apelul companiei feroviere pe timp de CORONAVIRUS!

  Un număr de 11 trenuri au fost introduse suplimentar, cu circulaţie zilnică, pentru a veni în sprijinul navetiştilor şi a angajaţilor companiilor cu program...