More


  FOTOGALERIE. PERICOL. Alunecări de teren la baza pârtiei de schi Luna Șes. ATENȚIONARE salvamont

  =

  În cadrul unei ședințe extraordinare dein data de 5 aprilie, membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență le-a fost adusă la cunoștință situația creată în urma producerii unei alunecări de teren la baza pârtiei de schi Luna Șes.

  O comisie formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, Serviciului Public Județean Salvamont, Instituției Prefectului, Direcției Silvice și Primăriei Negrești-Oaș, s-au deplasat la fața locului pentru a constata pagubele produse.

  Ioan Șereș, directorul Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Satu Mare, a precizat că alunecarea  de teren care s-a produs la cota 660 de metri, a afectat terasamentul pârtiei de schi, drumul forestier Brada și o parte din pădure. Dacă nu se intervine la timp pentru remedierea problemei, există riscul de extindere a alunecării și opturarea cursului de apă a Văii Țiganului. În acest sens s-a propus întocmirea unei expertize geotehnice, prin intermediul căreia vor fi stabilite cauzele producerii alunecării, iar în funcție de acestea vor fi identificate soluțiile tehnice pentru redresarea situației.

  Valoarea estimativă a lucrărilor necesare pentru stabilizarea și consolidarea masivului de pământ aflat în alunecare, este de 1 milion de lei.

  Atenționare Salvamont

  1. SPJ Salvamont informează iubitorii muntelui, care în minivacanța Sărbătorilor Pascale vor să parcurgă traseele din zona Luna-Șes -Vf. Pietroasa, să își aleagă cu grijă traseul, deoarece drumul forestier Brada a devenit impracticabil pe circa 150 m. Ocolirea porțiunilor cu probleme este dificilă atât din cauza versantului abrupt, cât și a hățișului foarte des. Pentru a ajunge în vârf putem urma traseul Cruce Roșie încă de jos, de la Borcut, sau tot de acolo pe traseul Cruce Albastră pînă la joncțiunea cu Triunghi Albastru, iar de acolo mai departe prin Poiana lui Boroș, evitînd astfel zonele cu noroi. Pentru cei care vor să urce varianta directă dar mai grea, paralelă cu pârtia, pînă la pilonul 11 și de acolo pe sub linie direct în vîrf, le recomandăm parazăpezile (ultimii 400 m se parcurg printr-o zăpadă umedă care se rupe, făcând urcarea destul de anevoioasă).

   

  ATENTIE ! Acest traseu nemarcat, traversează incinta șantierului domeniului schiabil, unde se lucrează intens la defrișarea părții superioare a viitoarei pârtii. NU recomandăm urcarea în vârf pe această variantă!

  2. Am fost informați de către ANSMR că în munții înalți, la altitudini de peste 1500 m, se menține avertizarea pentru risc de avalanșă 4, pe o scară de 1 la 5!!! Colegii din Borșa ne-au comunicat un risc de avalanșă 5 pentru munții Rodnei, care sunt foarte încărcați cu zăpadă. (foto)

  3. Chiar dacă în Satu Mare vor fi peste 10 grade Celsius, în zona montană, pentru evitarea hipotermiei, recomandăm purtarea echipamentului de iarnă, vremea fiind foarte schimbătoare în această perioadă!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img