More


  Laura Codruţa Kovesi află în câteva zile dacă va fi revocată. Care sunt scenariile

  =

  Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, va afla, în perioada următoare, dacă va fi revocată sau dacă îşi va duce la capăt mandatul. Preşedintele României a anunţat că va lua o decizie după Paşte, el fiind cel care, potrivit legii, are ultimul cuvânt privind revocarea şefilor marilor parchete. În februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte. “Pentru aceste fapte şi acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art. 51 din Legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a declarat la acel moment Tudorel Toader.

  Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, va afla, în perioada următoare, dacă va fi revocată sau dacă îşi va duce la capăt mandatul. Preşedintele României a anunţat că va lua o decizie după Paşte, el fiind cel care, potrivit legii, are ultimul cuvânt privind revocarea şefilor marilor parchete. În februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte. “Pentru aceste fapte şi acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art. 51 din Legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a declarat la acel moment Tudorel Toader. În cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuză demiterea procurorului-şef al DNA, dacă nu se va face o nouă solicitare de revocare, Laura Codruţa Kovesi îşi continuă activitatea la conducerea instituţiei anticorupţie, până în luna mai a anului viitor, când se va încheia cel de-al doilea mandat al său.

  Dacă preşedintele va da curs propunerii ministrului Tudorel Toader, se vor începe demersurile pentru propunerea unui nou procuror şef al instituţiei anticorupţie. Potrivit legii menţionate anterior, procurorul şef al DNA este propus de către ministrul Justiţiei. Propunerea acestuia trebuie să fie analizată de către CSM, pentru a emite un aviz consultativ, care să ajungă la şeful statului, cel care avizează sau respinge propunerea. Într-un astfel de caz, rămâne de văzut care va fi procedura de numire a şefului DNA care va fi adoptată de această dată, având în vedere că noua lege privind statutul magistratului nu este în vigoare, iar numirile din 2013 la şefia parchetelor au fost controversate. Potrivit spuselor unui fost membru CSM, Adrian Toni Neacşu, învestirea în funcţia de procuror-şef al DNA a lui Kovesi, în primul său mandat, a fost una impusă ministrului Justiţiei de la acea vreme, Mona Pivniceru, care a şi demisionat din funcţie. Laura Codruţa Kovesi a condus timp de şase ani (două mandate) Parchetul General, în prezent fiind la al doilea mandat în fruntea DNA.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img