More


  Asociaţia Ţara Oaşului a participat la Zilele Maramureşului şi la Sâmbra Oilor de la Abrăneşti

  =

  Reprezentanţii Asociaţiei ŢARA OAŞULUI, coordonaţi de VASILE LUCUŢ – prim-vicepreşedintele Asociaţiei, au participat la cea de-a patra ediţie a „Zilei bunei vecinătăţi”, care a avut loc în ziua de sâmbătă, 12 mai, la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, dar şi la Gala premiilor „Cinstea Maramureşului” de la Onceşti.

  „ Ziua bunei vecinătăţi” şi Gala „Cinstea Maramureşului” au făcut parte dintr-o serie de manifestări dedicate „Zilelor Maramureşului – Haida ha la Maramureş”, organizate de Instituţia Prefectului – judeţul

  Maramureş, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Sighetu Marmaţiei.

  Ziua Bunei Vecinătăţi la Sighetu Marmaţiei

  Manifestările dedicate „Zilei bunei vecinătăţi” reprezintă un model de colaborare, prietenie şi de bună vecinătate cu autorităţile administrative din Ucraina, materializate în proiecte transfrontaliere. Pe scena amenajată în „Grădina Morii”, din Sighetu Marmaţiei, au evoluat o serie de formaţii artistice româneşti şi ucrainene. Printre acestea s-a numărat şi formaţia Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Cei trei solişti ai formaţiei ALINA TITION, ADI NEGRU, IRINA MAN, acompaniaţi la zongoră de GRIGORE şi la ceteră de IGNAT, au reuşit să capteze atenţia spectatorilor cu nemuritoarele ţâpurituri şi danţuri oşeneşti, care i-au răsplătit cu aplauze şi zâmbete de prietenie.

  Despre evoluţia pe scenă a formaţiei Asociaţiei „Ţara Oaşului” de la Sighetu Marmaţiei, vicepreşedintele Asociaţiei, TEODOR LOHAN, ne-a spus că aceasta face parte din  buna înţelegere, colaborare şi prietenie cu maramureşenii. Periodic, maramureşenii, oşenii, moţii şi codrenii se întâlnesc la astfel de acţiuni culturale menite să consolideze unitatea românilor sub tutela Asociaţiilor culturale. O dovadă vie, în acest sens, au fost şi momentele de dans, cântec şi bucurie, pe care IONUC şi ION IVANCIUC – doi dintre cei mai apreciaţi horitori ai Maramureşului – le-au creat prin horile lor dăruite reprezentanţilor Asociaţiei socio-culturale „Ţara Oaşului”. Cei doi artişti s-au reunit, după spectacolul de pe scenă, sub tutela veseliei, dansului şi muzicii autentice, în cadrul natural  mirific existent în preajma restaurantului „Grădina Morii”.

  Ionuc şi Ion Ivanciuc le-au cântat oaspeţilor din repertoriul de neuitat al „Fraţilor Petreuş”, dar au fost susţinuţi vocal şi de formaţia Asociaţiei „Ţara Oaşului”.

  Nu s-a lăsat mai prejos nici formaţia Asociaţiei, care a dăruit celor prezenţi câteva ţâpurituri şi danţuri  originale specifice Ţării Oaşului.

  Gala “Cinstea Maramureşului”

  După servirea mesei, reprezentanţii Asociaţiei „Ţara Oaşului” s-au deplasat la Onceşti, în jurul orei 16.00,

  pentru a participa la Gala premiilor „Cinstea Maramureşului”- eveniment dedicat celor care prin  activitatea pe care o desfăşoară fac cinste  judeţului Maramureş – care s-a desfăşurat la “Casa de petrecere a moroşenilor”. Sosirea la Onceşti a reprezentanţilor Asociaţiei “Ţara Oaşului” a coincis în mod fericit cu momentul emoţionant în care au ajuns la faţa locului căruţele trase de cai, care i-au adus la Gală pe reprezentanţii bisericilor. Aşadar, Gala “Cinstea Maramureşului” a debutat cu premierea: Înalt Prea Sfinţiei Sale Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preafericitul Lucian – Cardinal al Bisericii Unite cu Roma, Mihai Dubovici, părintele vicar general episcopal pentru Biserica Greco-Catolică Ucraineană din România. De asemenea, au fost premiaţi: episcopi, preoţi şi arhimandriţi, care au adus cinste judeţului Maramureş. În cadrul Galei au fost premiate personalităţi din mediul de afaceri, medical, cultural, sportiv şi alte domenii de activitate.

  Un moment de neuitat, pentru oşeni, a fost acela în care VASILE LUCUŢ – prim-vicepreşedintele Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI a urcat pe scenă pentru a prelua premiul oferit Asociaţiei pentru colaborarea cu maramureşenii.

  Acest premiu constă din busturile celor două personalităţi istorice, care au militat pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, preot dr. VASILE LUCACIU şi GHEORGHE POP DE BĂSEŞTI. După Gala premiilor, la care au participat aproximativ 1000 de persoane, oaspeţii şi gazdele s-au încins într-o horă a veseliei şi unităţii culturale.

  Această “horă a unirii” culturale şi spirituale a românilor veniţi din toată ţara la Onceşti, desfăşurată sub semnul ENTENARULUI MARII UNIRI, a fost acompaniată de horile lui Petre  si Florentina Jurj şi cele ale Ansamblurilor din Onceşti. O surpriză neaşteptată a oferit-o  cu generozitate formaţia Asociaţiei ŢARA OAŞULUI, care a impresionat spectatorii cu minunatele ţâpurituri şi danţuri oşeneşti. În semn de prietenie şi bună colaborare, reprezentanţii Asociaţiei au oferit în final prietenilor maramureşeni şi primarului MATEI GODJA din Onceşti, tradiţionalii colaci oşeneşti, “ mari cât roata carului”, dar şi pălincă de prune “galbână” de Turţ, veche de peste 100 de ani. Bucuria de a fi împreună cu maramureşenii, dansul, muzica şi voia bună au continuat la Onceşti până în orele târzii ale înserării.

  Sâmbra oilor  de la Abrăneşti

  Pe dealul de la Abrăneşti, situat în imediata apropiere a oraşului Negreşti Oaş, a avut loc duminică, 13 mai, Sâmbra oilor organizată în principal de ŞTEFAN BERINDE, supranumit Ştefanu’ lu’ Bodi, unul dintre cei mai destoinici întreprinzători particulari din Ţara Oaşului. La Sâmbra oilor de la Abrăneşti, destinată în principal proprietarilor de oi, au participat şi reprezentanţii Asociaţiei “ Ţara Oaşului”, împreună cu prim-vicepreşedintele Vasile Lucuţ, care s-au deplasat cu căruţele trase de cai, împodobite tradiţional, special pentru acest praznic milenar, care marchează „suitul oilor la munte”.

  La Sâmbra oilor de la Abrăneşti au participat alături de proprietarii de oi şi de Ştefan Berinde, oficialităţi locale şi judeţene, şefi de instituţii, parlamentari, oşeni din zonele Ţării Oaşului şi alţi invitaţi. Sâmbra oilor a debutat cu mulsul oilor şi măsurişul laptelui. A urmat apoi slujba de sfinţire şi binecuvântare, săvârşită de un sobor de preoţi coordonaţi de preotul Adrian Gheorghe Paul. Apoi, preoţii au sfinţit oile, care au fost „slobozite” la păscut.

  Formaţia Asociaţiei ŢARA OAŞULUI şi micii artişti de la Ansamblul „Sânzâienele” din Negreşti Oaş au marcat aceste momente, de la stâna lui Ştefanu’ lu’ Bodi, cu ţâpurituri specifice Sâmbrei oilor. În timpul mulsului oilor şi măsurişului laptelui, la stână a fost pregătit un balmoş tradiţional, din care au gustat cu mare poftă toţi cei prezenţi, după slujba de sfinţire.

  Masa câmpenească tradiţională

  Mare bucurie s-a coborât peste toţi participanţii la Sâmbra oilor de la Abrăneşti, în momentul în care gazdele şi oaspeţii au întins pe iarba crudă covoarele ţesute în „războiul de ţesut”, pe care au aşezat cele mai apetisante mâncăruri tradiţionale. În timp ce formaţia Asociaţiei ŢARA OAŞULUI dăruia din suflet celor prezenţi cele mai alese ţâpurituri, prim-vicepreşedintele Vasile Lucuţ împreună cu ceilalţi membri ai Asociaţiei au gustat din: friptura de miel rumenă, cârnaţii tradiţionali, caşul, urda, şunca, slănina afumată, colacii preparaţi din făină de grâu şi mălai. Înainte de ospăţul culinar tradiţional, participanţii la această masă câmpenească s-au delectat şi cu un pahar-două de pălincă de prune.

  Menţionăm faptul că alături de gazde şi personalităţile prezente s-au aflat: Aurelia Fedorca – primarul oraşului Negreşti Oaş şi Darius Filip – prefectul judeţului Satu Mare, care au spus că vor milita în permanenţă pentru susţinerea acestei tradiţii, dar şi pentru susţinerea întreprinzătorilor, care au investit în această străveche îndeletnicire a oieritului practicată de dacii liberi. Darius Filip – prefectul judeţului Satu Mare, în urma unei scurte discuţii purtate cu prim-vicepreşedintele Vasile Lucuţ, a subliniat faptul că va susţine în permanenţă cele mai bune soluţii şi idei în vederea reîntoarcerii acasă a oşenilor plecaţi la muncă în străinătate, mai ales “a celor care au plecat de doi-trei ani”.

  Sâmbra oilor, de la stâna lui Ştefanu’ lu’ Bodi, s-a încheiat cu o ploaie de vară… spre bucuria proprietarilor de oi şi a păcurarilor, dar petrecerea câmpenească a continuat pe platoul special amenajat pentru astfel de evenimente, de pe dealul de la Abrăneşti.

  Informaţii şi imagini detaliate de la cele două praznice, vă invităm să aflaţi din emisiunea VIAŢA

  LA ŢARĂ, difuzată la NORD VEST TV Satu Mare, în ziua de miercuri, 16 mai, de la ora 20.45.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img